För 21:a gången är det dags för Lule Stassteaters sommarteater i Stadsparken i Luleå. Förra årets manusförfattare Mirja Burlin står i år för regin och medverkar gör Nettan Öhrvall och Jakob Jonsson Ollander.
Traditionen har utvecklats sedan starten, numera åker pjäsen ut på turné under sommaren och till hösten ges föreställningar i länets skolor.
Jakob Jonsson Ollander är med i sommarteatern för första gången:
– Jag kommer från Kiruna och är utbildad musikalartist men har mest jobbat med teater. Sedan 2010 har jag frilansat på olika håll i landet, och nu äntligen får jag vara i Norrbotten, det känns så skönt.
Att få ha premiär på hemmaplan ser han fram emot:
– Jag spelade på Kirunafestivalen med mitt hårdrocksband 2007, innan jag sadlade om till musikalfacket. Jag har mest varit verksam söder-ut de senaste åren, så polarna där hemma har inte haft möjlighet att se mig i min nya roll. Det blir roligt för mig, och kul för dem att få se vad jag gör. Många av dem är småbarnsföräldrar nu, så det passar bra.
Veteranen Nettan Öhrvall har varit med sedan 2007 och har i år rollen som pojken.
– Pjäsen handlar om en pojke som har en förälder som är lite annorlunda.
Mirja Burlin, som bor och arbetar i Göteborg, har återvänt till Luleå för några veckor i sommar.
– Jag började själv på Stass när jag var ung. Jag var tolv år när jag jobbade med Harry Nyman första gången, så det är väldigt kul att vara här igen. Det är jättekul att jobba med Jakob och Nettan, det är hög nivå. Vi har små resurser till teknik, har inget ljus, men arbetet skiljer sig inte så mycket, det är samma hantverk.
Trots att handlingen berör psykisk ohälsa är det inte någon dyster pjäs, säger hon:
– Föreställningen innehåller mycket humor, dans och musik. Det är viktigt för mig att det ska kännas lekfullt, underhållande och konstnärligt.
– Det handlar om att lyfta de tabun som finns kring ämnet. Vi vill göra en föreställning med glädje, och ändå beröra ämnet på ett värdigt sätt. Det tycker jag är styrkan med den här pjäsen, säger Jakob Jonsson Ollander.
För Mirja Burlin är det en utmaning att rikta sig till vuxna och barn i olika åldrar, och att lägga tonen på rätt nivå.
– Jag tycker att bra barn-teater ofta är väldigt bra även för vuxna, som ”Fem myror” till exempel. Det finns en känsla av att det är på allvar, men att det är lekfullt. Det här är en föreställning som är rik, som innehåller mycket glädje och känslor, lek och musik – och allvar också. Den innehåller det mesta.
– Det är en upplevelse att se den, och gärna tillsammans med barn, att dela den upplevelsen, säger Nettan Öhrvall.