Från bok till scen
För tre år sedan gav Hasse Alatalo ut boken Nurmen Lintu. Nu ger han sig ut på turné med sångerna från Tornedalen i en multimediaföreställning.
Foto:
- Det här är en gammal idé jag haft redan innan jag gjorde boken, men boken gav något att utgå ifrån. Jag skulle nog vilja kalla det för en föreställning, snarare än en konsert eftersom det inte finns särskilt många hål för publiken att ge applåder. Om vi nu får några. Jag hoppas det, säger Hasse Alatalo och skrattar.
För fotografen Anders Alm har arbetet inneburit ett nytänkande i förhållande till arbetet med boken.
- Det är svårt att lägga bild till föreställningen eftersom fotografierna måste passa in i föreställningen på ett helt annat sätt än i boken. I boken kunde jag låta mina bilder bryta av mot de historiska bilderna, men det går inte här, säger Alm som varit bildredaktör för projektet.
Med sig i föreställningen har Alatalo också musikerna Lars Paulin, Ove Hansson, Mikael Segerström och Jan Olofsson och för många av dem har arbetet med föreställningen inneburit en ny situation. De har fått betalt under repetitionerna av Haparanda stad, Luleå kommun, Längmanska kulturfonden, landstinget och Sparbanksstiftelsen och Norrbottensmusiken står för själva turnén.
- Vi har ju försökt finansiera det här och det tog en stund. Det är ju så det funkar i kulturvärlden. Man måste hitta finansiering för att det ska gå runt, säger Alm och får medhåll av de andra.
- Det är faktiskt första gången som jag får betalt under en repetitionstiden. Det var viktigt den här gången eftersom en multimediaföreställning kräver mer arbete och teknik än en vanlig konsert, säger Alatalo.
Föreställningen är uppbyggd kring den tornedalska musiken, bilderna och en liten novell som finns med i föreställningen. Men vad den handlar om vill Alatalo inte avslöja.
- Det är väl musiken som är den röda tråden och sedan finns det med mycket ljud och annat som skapar en helhet tillsammans med bilderna, säger Alatalo och understryker att det handlar om musik i Tornedalen - inte musik från Tornedalen.
- Det ligger en väldigt viktig skillnad i det. Musiken kommer aldrig "från" någonstans. Dessutom har jag försökt att välja musik som är utan politiska förtecken. Det är musik som bara fyllisar sjöng när jag växte upp. Det var musik som saknade värde på den tiden. Om det skulle vara så att folk ser föreställningen och känner sig mer stolta över att komma från Tornedalen så gör det inget. Men jag har blivit allergisk mot att sätta ideal och nationalistiska förtecken framför musiken, säger Alatalo.
- Att spela föreställningen handlar snarare om en slags upprättelse för de människor som sjöng den här musiken, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!