Foton skildrar vänskap över hela världen

Friendship. Så heter en ny fotoutställning på Havremagasinet. "´Vi vill visa glädje och framtidstro", säger Ricky Sandberg, konsthallschef.

Fotografier.  Vänskap är temat på den utställning som öppnar 6 juni på Havremagasinet. Ricky Sandberg är konsthallschef där.

Fotografier. Vänskap är temat på den utställning som öppnar 6 juni på Havremagasinet. Ricky Sandberg är konsthallschef där.

Foto: Karin Sjöberg

Kultur och Nöje2017-06-05 06:00

Han berättar hur en kollega hittade en bok som hetter Friendship hos sin mamma.

– Det ledde till att vi tog kontakt med förlaget. Bilderna är tagna av professionella fotografer och amatörer runt om i världen under 1990- talet och tidigare, säger Ricky Sandberg.

De kommer från vad som sägs vara världens största fototävling, där 17 000 fotografer från 164 olika länder skickade in bidrag. Boken som gjordes heter Movements of Intimacy, Laughter and Kindship och har sålts i fyra miljoner exemplar.

– Av 40 000 bilder valdes 300 ut till boken. Av dem har vi valt ut 45.

På fotografierna syns människor i alla åldrar, kvinnor och män i olika miljöer i olika länder.

– Intill varje bild finns en beskrivning av det den skildrar, säger Ricky Sandberg.

Några exempel är fotografier på kvinnor som kramas, kärlekspar, eller ett fotbollslag med pojkar som ligger med breda leeenden på en lerig fotbollsplan.

Bilderna finns ursprungligen som diabilder.

– De har skannats in och vi har fått dem digitalt. Sedan har vi skrivit ut dem. Det gjorde att vi kunde planera utställningen och beräkna storleken på bilderna så att de passade här på våra väggar, säger Ricky Sandberg.

FOTO

Friendship Havremagasinet, Boden Utställningen pågår 6 juni till 24 september
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!