Först foto sedan blandat i Konsthallens vårsäsong

Lokalt och internationellt. Experimentellt och traditionellt.Konsthallen i Luleå har hittat blandningen som utgör årets vårsäsong.

Jaako Heikkillä från finska Kukkola är en fotograf som låtit tala om sig internationellt. Nu är han aktuell med en retrospektiv utställning i Luleå. Här en bild från Tornedalen med titeln "Mirja by the river".

Jaako Heikkillä från finska Kukkola är en fotograf som låtit tala om sig internationellt. Nu är han aktuell med en retrospektiv utställning i Luleå. Här en bild från Tornedalen med titeln "Mirja by the river".

Foto: foto: jaako heikkilä

Kultur och Nöje2012-01-18 06:00

Fotografen Jaakko Heikkilä är uppvuxen i Kukkola på finska sidan av Torneälven där han fortfarande har sin fasta adress. Heikkilä började sin bana med att fotografera hembygdens människor för att så småningom bli en världsresenär. Han har rört sig i de mest skilda miljöer och skildrat allt från Östeuropeiska minoritetsfolk till venetiansk adel.

Heikkilä har ställt ut i en rad länder, bland annat under konstbiennalen i Venedig 2005. I slutet av januari är turen kommen till Luleå och konsthallen i Kulturens hus.

- Det blir en stor retrospektiv utställning som tar hela konsthallen i anspråk, säger Eva Gun Jensen, intendent.

I början av mars tar tre nya utställare konsthallen i besittning:

qMagdalena Eriksson, målare och poet från Örebro, som beskrivs som en "färgens diktare".

qPeter Hellsing, konstnär från Stockholm som arbetar med objekt där textil är ett betydelsefullt inslag.

qKaj Engström, målare och skulptör som inspireras av sin barndoms landskap på Fårö.

Under mars månad får också allmänheten möjlighet att se den konst som Luleå kommun 2011 köpte in för 200 000 kronor och som därefter ska placeras ut på olika arbetsplatser.

Från mitten av april och några veckor framåt uppmärksammas tävlingen Design S, som syftar till att visa hur god design har en avgörande betydelse för svensk konkurrenskraft. Samtidigt visas en vandringsutställning med unga svenska formgivare.


My Quiet of Gold
är titeln på en utställning med fotografier från Kirgizistan. Sarah Cooper och Nina Gorfer gestaltar ett folk genom att iscensätta dess sagor och myter.

Vernissage sker den 12 maj då ytterligare två utställare presenteras:

qAnnaSofia Mååg, keramiker bosatt i Malmberget, även känd som isskulptör vid ishotellet i Jukkasjärvi.

qRalf Borselius, skulptör från Österlen som i huvudsak arbetar i trä.

Sommarens utställningar öppnar den 16 juni och har en mera lokal prägel. Gierdu handlar om strömningar i den samiska konstvärlden och innehåller verk av ett 20-tal konstnärer. Duodji på tre visar föremål av Erica Huuva, Per Aira och Randi Marainen, tre slöjdare med den gemensamma nämnaren att de tilldelats arbetsstipendiet till minne av Åsa Kitok.

Luleåfödda konstnären Ina Almegård, numera bosatt i Stockholm, ställer ut måleri, grafik och textila arbeten.

Anja Persson, Luleå, kallar sin utställning Återgång. Materialen varierar mellan metall, trä, textil och betong. Bakom varje verk finns en filosofisk tanke.

Sammanfattningsvis en vårsäsong som blandar modern samtidskonst med mera traditionella uttryck.

- Vi är en kommunal konsthall som ska ha ett varierat utbud och tillfredsställa många smaker. Det försöker vi leva upp till. Konst behöver inte alltid vara vackert och vilsamt. Ibland ska den vara irriterande för att få en att tänka vidare, säger Eva Gun Jensen.

Är ni nöjda med programmet?

- Ja, det är vi. Visserligen riskerar man alltid att utsättas för överraskningar när utställningarna kommer på plats. Men det ser bra ut, säger Svenolof Halvares, chef för konsthallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!