Är journalistiken de intellektuella näringarnas kanariefågel? Möter pressen samma öde som sångfågeln som på 1800-talet sänktes ner i gruvorna för att se om dessa läckte giftig gas? Det frågar sig Ulrika Kärnborg i Klickokratin.
I boken refererar hon bland andra den kaliforniske filosofen Jaron Lanier som menar att internet urholkar ekonomin. De globala nätjättarna dränerar bransch efter bransch på pengar genom att göra produkterna gratis.
– Jag är orolig för att den här enorma dippen för journalistiken visar vad som kommer att hända om bara några år med bokbranschen.
Klickokratin syftar på en medial verklighet där sockrade klickbeten lockar läsare in på sajterna vilket inte nödvändigtvis betyder att de stannar kvar, än mindre att de tar del av kvalificerad journalistik eller tecknar prenumerationer för tusentals kronor per år. Även om hon själv är både journalist och författare, därtill vice ordförande i Författarförbundet, är det för allmänheten som Ulrika Kärnborg har skrivit sin bok.
– Jag hoppas förstås att den blir läst inom branschen men också av andra som undrar vad som händer med deras dagstidning? Varför har den blivit så tunn? Det är det många som undrar.
Hennes bok handlar om en övergångstid och är sprungen ur en oro för demokratin som hon delar med de kända statsvetare hon intervjuat.
– Jag vill att det här ska vara en väckarklocka men samtidigt är jag helt övertygad om att den kvalificerade journalistiken kommer att överleva eftersom den är oundgänglig för ett demokratiskt samhälle. Den dag den inte längre behövs har vi inte längre en demokrati.
I slutet av oktober ska regeringens medieutredare, Anette Novak, presentera sin analys.
Innan dess vill inte kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) leverera några konkreta förslag. Inte heller Ulrika Kärnborg kan presentera några nya, självklara finansieringsmodeller för den svenska dagspressen.
– Några av de amerikanska tidningarna har ju köpts av it-miljardärer och det känns bland som att de har tidningar för att det är lika coolt som att samla på vinylskivor. Men tillskottet av kapital gör ju att tidningarna kan utvecklas som digitala produkter. Svenska Dagbladet är på god väg, men tidningen har så himla lite pengar. (TT)