"Fördomar föds av att vi inte träffas"

För första gången arrangeras en konferens gemensamt av samer och tornedalingar. Den ska bli ett forum för minoriteter att utbyta erfarenheter. "Det är när vi inte träffas som okunskap och fördomar föds", säger Maja Mella i Svenska tornedalingars riksförbund.

Maja Mella från Svenska tornedalingars riksförbund och Ellacarin Blind från Svenska samers riksförbund står bakom den första konferensen som samer och tornedalingar arrangerar tillsammans.FOTO: HANS STERNLUND

Maja Mella från Svenska tornedalingars riksförbund och Ellacarin Blind från Svenska samers riksförbund står bakom den första konferensen som samer och tornedalingar arrangerar tillsammans.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

Kultur och Nöje2009-08-22 06:00
Konferensen inleds i Kiruna i dag, går under namnet Tohtia-Duostta-Våga och har maktbegreppet som tema. Det handlar till exempel om politisk makt, strukturell makt och möjligheterna att ta makten över sitt eget liv.
Framför allt blir det ett tillfälle för samer och tornedalingar att träffas utbyta erfarenheter och diskutera gemensamma problem. Det finns mer saker som förenar de två minoriteterna än vad som skiljer dem åt.
Det är något av utgångspunkten när Maja Mella vid Svenska tornedalingars riksförbund, STR-T, och Ellacarin Blind vid Svenska samers riksförbund, SSR, satte sig ned och började planera konferensen för ett drygt år sedan.

Den offentliga diskussionen kring samer, tornedalingar och annan ortbefolkning har annars handlat om rätten att kalla sig urfolk och rätten till jakt och fiske. Den debatten har blivit allt mer frän och polariserad i takt med alla statliga utredningar som har misslyckats med att nå fram till en samförståndslösning.
Maja Mella och Ellacarin Blind anser att det är en lösryckt fråga som har fått ta alldeles för mycket plats och som har skymt sikten för andra viktiga frågeställningar.
- Jag blir är så trött på den frågan ibland. Vi behöver över huvud taget lyfta blicken från enskilda frågor och inta ett helikopterperspektiv. Vi måste visa att vi vill utvecklas och att vi vill vidare, säger Maja Mella.
De anser inte att samer och tornedalingar befinner sig i en konkurrenssituation. Om en grupp får större rättigheter hjälper det den andra gruppen. Det största problemet är okunskapen om varandra, trots alla likheter och den till stora delar gemensamma historien.
Det är där konferensen ska kunna spela en roll. Den första konferensen ska åtföljas av fler då även andra minoriteter ska få ta ett större utrymme.
- Minoriteterna har inget eget forum i dag. Det är när vi inte möts som okunskapen och fördomarna föds. Polariseringen, om den finns, beror på att vi inte träffas, säger Maja Mella.

Och uppenbarligen finns det ett intresse att att föra andra diskussioner än de som handlar om jakt och fiske, och ett behov av att träffas över gränserna för minoritetsgrupperna. Hur ska man annars förklara det stora deltagandet i konferensen? De 71 platserna är redan bokade och arrangörerna har fått upprätta en väntelista.
- Vi är helt överväldigade av intresset och av den stora bredden bland deltagarna. Vi har barn, ungdomar och vuxna kvinnor och män i alla åldrar. Vi har till och med ordnat med barnpassning så att vi inte utestänger någon grupp. Det ser vi som en demokratifråga, säger Ellacarin Blind.
Konferensen kommer att innehåll föreläsningar, workshops, debatt, musik och teaterföreställning av Tornedalsteatern samt uppträdande av ett nystartat romskt band från Luleå "Mertzi och tornedrom" (ung väg) som sjunger traditionella romska sånger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!