För Lotta Lundgren går gränsen vid hummer

Hon gör tv, skriver böcker och föreläser om hur man blir världens bästa arbetskamrat. Duo har pratat med Lotta Lundgren om framgång på jobbet, planerna inför julen och om hummer och risgrynsgröt.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Kultur och Nöje2015-11-07 05:00

Du kommer snart till Luleå.Berätta mer.

– Jag kommer föreläsa under rubriken ”Världens bästa arbetskamrat”. Kortfattat skulle man kunna säga att föreläsningen handlar om min arbetsmetod, om samarbete och om konfliktlösning. Jag slutade inom reklambranschen och hoppade över till att arbeta med mat. Trots att jag inte har någon särskild utbildning i bagaget har jag ändå lyckats göra två rätt fina karriärer. Det beror inte på att jag är någon märkvärdig. Jag har analyserat fram vad det är som har fått det att fungera för mig – och det kommer jag berätta mer om.

Det känns som ett lite otippat ämne. Hur kommer det sig att du brinner för de här frågorna?

– Förut, när jag föreläste under inspirationsdagar kunde jag känna mig så dum ibland. ”Vem ska egentligen ha nytta för det här?” tänkte jag för mig själv. Det är väl inte alla som har planerat att skriva en bok eller göra ett tv-program som jag. De flesta i publiken har däremot haft ett jobb som de antingen har trivts på eller inte. Att prata om sånt kändes mycket roligare än att prata om kreativitet, inspiration och dittan och dattan.

Har du något tips till alla arbetskamrater där ute som vill skapa skön stämning på jobbet?

– Se alla discipliner som lika värdefulla, och låt alla få lika stort gehör. Det är den enkla nyckeln till arbetsglädje.

Vad gör du när du inte föreläser?

–Då jobbar jag på en redaktion där jag skiljer mig från andra programledare. Jag är alltid redaktör och innehållsansvarig för programmen jag medverkar i. Att ta fram manus tillsammans med andra bakom kameran är ungefär 90 procent av jobbet. Just nu klipper vi klart årets julkalender ”Tusen år till julafton”, som jag och Erik Haag spelar vuxenrollerna i.

Hur kommer du spendera jul i år, även om det känns som just tusen år dit?

– I jul ska jag åka hem till Göteborg med min familj. Där ska jag bara sitta och inte tänka en enda vettig tanke. Jag ska prata minnen, men framför allt bara hålla käft. Efter att ha pratat och synts i tv så mycket kan man gott bara sitta och lyssna.

Det är många som undrar – blir det någon fler säsong med Historieätarna på tv?

– Ja, det blir det. Vi sätter igång att jobba med programmet i januari och kommer hålla på med det i ungefär ett år före sändning.

Till sist – du som är bra på mat och föreläser om arbetsmetoder, vart går gränsen för vad man kan ha med sig som matlåda till jobbet?

– Ha ha, vilken bra fråga. Gränsen går vid hummer. Det känns rent ut sagt olämpligt. Jag har inget emot att mina kollegor tar med sig kall, färdiggjord risgrynsgröt, men hummer! Det tar man bara inte med sig.

Lotta Lundgren

Ålder: 44

Bor: På Södermalm i Stockholm med barnen Mimi och Måns

Kommer från: Göteborg

Känd som: Programledare i tv-serierna ”Historieätarna” och ”Landet brunsås”, författare och matskribent

Aktuell: Föreläser på Kulturens hus den 13 november och leder årets julkalender ”Tusen år till julafton” tillsammans med Erik Haag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!