Vi träffas i de spår hon växte upp i, ett stenkast från Stjärnstigen i Malmberget, mitt på Mosebackes skidspår som elljusslingan här kallas. Åsa packar ut skidor och stavar ur takboxen och tar fram rosa hinkar med budskap på. Det är dags för en förevisning av hennes cirkelträning på skidor, en motionsform hon döpt till ”De rosa hinkarna”.
– Jag vill inspirera folk till att vara ute, att förlägga den träning de gör på gym till träning på skidor istället. De övningar vi gör här kan lätt översättas till olika träningsmaskiner på gymmet. Är man inne missar man ju tyvärr friskluften, säger Waara och ler.
Hon är en sann friluftsmänniska. Har alltid älskat att vara ute, gärna med skidor på sig, och har varit aktiv tävlingsåkare som ungdom och junior.
– Jag fick en ryggskada när jag var 19 som satte stopp på min skidsatsning. Annars hade jag helt klart fortsatt att tävla. Men jag fortsatte som ledare inom skidåkning istället.
Idag bor Åsa Waara i Kiruna men åker runt och håller i grupper på olika platser i länet. Denna helg är det hemtrakterna nära mammas och pappas hus på Stjärnstigen som gäller.
– Under helgen kommer jag ha ett träningsläger där ett av passen är ”De rosa hinkarna”. Det tar drygt en timme, deltagarna är på olika nivå, jag ser hur de ger järnet och kämpar utifrån sina egna förutsättningar. När man delar upp passet i stationer på en ”arena” blir träningen överskådlig och jag kan lätt peppa och korrigera tekniken på deltagarna. Många inspireras av att träna i grupp och blir mer motiverade då även deltagarna pushar varandra.
Åsa börjar med att gå igenom träningsfysiologi och grunden till träningsplanering. Hon har på hinkarna skrivit upp olika komponenter behöver för att bygga oss starkare. Det är intervaller, spänst, teknik, styrka, rörlighetträning, snabbhet och mjölksyra om varannat.
– När du planerar din träning måste du först veta hur många gånger per vecka du hinner träna. Vilka delar är då viktiga för ditt mål? Allt handlar om vad du vill få ut av din träning och vilket syfte du har. Det är lätt att träningen blir enformig och man hamnar i det som kallas A2, snabb distans, vilket gör det svårt att utvecklas. Det är viktigt att göra pass av olika karaktär, växla mellan pass med låg- och hög puls, men även väva in styreträning, spänst, smidighet och teknik.
Åsa är utbildad pt, personlig tränare, och brinner för att väcka lusten till rörelse.
– Men det är mycket att tänka på, så det är bra med handledning. För att undvika skador och ha en hållbar kropp är det till exempel viktigt att vi är lika starka på höger som vänster sida och att du ser till att du är rörlig.
Det blåser en svinkall vind den dag vi befinner oss på spåren, något som bekymrar undertecknad med kameran i hand men som inte verkar röra Waara i ryggen. När vi efter genomgången av passet tar ett par steg från spåren och blickar bort mot Dundret syns det hur tydligt hon trivs i sin form av uteliv. Ögonen glittrar och enegrin flödar. Allt medan jag försöker få upp värmen i mina vantar. Dåligt tränad? Oh ja.