"Folkrörelserna är viktiga för kulturen"
I går träffade kulturminister
Kent Ögren passade på att lämna över en skrivelse till kulturministern.
Foto: Bengt-Åke Persson
- Det här är första steget som ska synliggöra det ideella arbetet i kulturen. Luleå är först ut med ett möte och det är betydelsefullt för den framtida processen. Vi behöver både spets- och breddkultur och föreningar och det frivilliga arbete som utförs av föreningarna och folkrörelserna är viktigt i kulturen, sa Lena Adelsohn Liljeroth som understryker att hon anser att kulturen inte bara ska vara statligt styrd och att det är viktigt med samverkan inom kulturområdet. Något som hon även noterat inom den statliga förvaltningen.
- Jag blev förvånad över vilka snäva stuprör som fanns inom statsapparaden, där man ibland säger "det där är inte mitt område". Inte för att man är illvillig, utan för att organisationen ser ut så. Men jag tycker att det är bra med lite läckage i de där stuprören. Till exempel så är det ju flera departement som har hand om kulturminnesskyddade byggnader, men ministrarna som är ansvariga för dem hade aldrig tidigare suttit ner tillsammans med kulturministern för att få en samsyn. I propositionen Tid för kultur påpekade vi också vikten av samverkan, säger Adelsohn Liljeroth.
Och hon lyfter fram ett norrbottniskt exempel för att belysa vad hon menar.
- Skaparkraft är ett bra exempel. Där har skola, kultur och idrottsliv samverkat för att ge barn möjlighet att skapa och uttrycka sig och där blandas till exempel dans, idrott och konst. Och vill man ha ett rikt kulturliv måste man satsa på barnen. De är inte bara framtidens kulturkonsumenter, de är också framtidens kulturskapare, säger hon.
Hon hoppas också på att dialogarbetet ska ge frågor som departementet inte tänkt på.
- Vi behöver se över portföljmodellen och hur vi ska få samarbetena att fungera. Och det finns ingen anledning att vänta med det.
Och på frågan om vad som är det svåraste med dialogarbete blir kulturministerns svar koncist.
- Finns inte viljan så går det inte. Det har jag själv erfarenhet från tiden som ordföranden för Fryshuset. Då fick vi kämpa mycket mot tjänstemännen.
Men vad det civila samhället riktigt innebär har inte varit helt glasklart. Och under gårdagens möte med kulturministern erkände landstingsrådet Kent Ögren att även han varit lite osäker på vad som menats. Men när han fått begreppet förklarat för sig tycker han ändå att landstinget för en ganska god dialog med "civilsamhället".
Ur det regionala perspektivet menar Kent Ögren att det är viktigt att få alla att förstå vikten av kulturen för utvecklingen i regionen - och inte minst vilket ansvar den nya samverkansmodellen innebär när den införs 2011.
- Man måste säkerställa en levande kultur för att behålla attraktionskraften och när vi reviderar utvecklingsplanen i landstinget måste kulturen ingå, säger Ögren.
Han menar också att den nya samverkansmodellen, där landstingen och regionerna får ett större ansvar för kulturmedlen, också innebär större krav på politikerna och de som verkar i regionen.
- Det ställs krav på oss att få det att fungera. Vi kommer att klara uppdraget att föra en dialog med kulturrådet, men det är en stor utmaning och tiden är knapp. Därför finns det en risk att samtalet med föreningar och organisationer blir ett provisiorium där vi lagar efter läge. Men det kommer att bli bättre senare, säger Ögren.
Men det var inte bara kulturpropositionen och civilsamhället som mötet kom att handla om. Kent Ögren passade också på att lämna över en skrivelse, med en vädjan om att regeringen skulle tänka om pensionsfrågan för scenkonstområdet.
I mars kom nämligen notan för de nya reglerna för pensioner inom scenkonsten som trädde i kraft 2003. Branschorganisationen Svensk scenkonsts medlemmar påfördes 52 miljoner kronor i retroaktiva kostnader.
Bara för Norrbottensmusiken innebär de ökade pensionsavgifterna en kostnad på 4,5 miljoner kronor.
- Vi vädjar om att ni ställer det här till rätta, sade Kent Ögren och fick svar av kulturministern som inte gav några löften.
- Det har ju också gjorts en JO-anmälan, så vi är inte omedvetna om problemet, säger Adelsohn Liljeroth.
Lena Adelsohn Liljeroth
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!