Lilla salen var helt fylld när folkmusikfesten Midvinterfolk för sjunde året i rad arrangerades i Kulturens Hus på lördagen.
Först ut på scen är a capella-kvartetten Åkervinda från Skåne som framför svenska traditionella folksånger på ett modernt och ibland jazzinfluerat sätt.
Förutom att alla fyra är fantastiska sångerskor så är det fint att de lyfter fram kvinnors berättelser som finns i dessa gamla visor. Strofer som ”ack ack om det vore dag och alla gossar stodo i en rad och jag finge taga den som mig behaga” eller ”kära min moder banna inte mig för jag vart så sent om kvällen” gör att man kan leva sig in i en annan tid. Folkmusiktraditionen finns där som en ryggrad men sångerna är ändå starkt omarbetade på ett modernt och utryckfullt sätt.
Strax därefter går duon Vilde på scenen. Sunniva Abelli, nyckelharpa och Nisse Blomster, gitarr. De två är från Umeå och Göteborg. Även här kan man säga att de satt mycket personlig prägel på kända folkmusikstycken. Stor spelskicklighet och konstnärlig frihet i skön förening. Sunnivas nyskrivna brudvals är något utöver det vanliga.
Trion Joo med elever från Framnäs folk- och världsmusikprofil med sättningen tuba, gitarr och flöjt lyckas också fylla hela salen med skönt ljud. De är säkra på sina instrument och imponerar särskilt mycket med en rumänsk folkmusiklåt.
När det så är dags för Framnäs Folklore Ensemble blir det proppfullt på scenen. Hela gruppen består av musikelever från Piteå och eftersom de har mycket balkanmusik på repertoaren så har Luleå Balkandansare uppvisning nedanför scenen och prova-på för den som vill.
Orkestern under ledning av Dan Engman har alltid en skön energi för de tillåter att det blir lite osynkat ibland, det låter bara mer levande på det sättet.
Sista framträdandet gruppen Gråttfolk blir tyvärr inte recenserad här.
Det känns som att arrangörerna slagit an en bra ton för festivalen. Det handlar om att artister och publik delar en trevlig stund tillsammans och njuter av folkmusik och dans. Artister och arrangörer arbetar ideellt och allt ekonomiskt överskott går till Bris.