Född i ett mentalt fängelse
BOKFångad av hakkorset - Nazist och soldat i Tredje riketBruno ManzHistoriska media
Foto:
Ännu en bok om andra världskriget, kanske någon suckar. Och sucken är förståelig, för när jag googlade på andra världskriget och böcker gav det 650 000 träffar. Det råder med andra ord ingen brist på litteratur om det krig som visade upp den grymmaste regim världen skådat, den naziststyrda regimen i Tyskland under Adolf Hitlers ledning.
Bruno Manz tjänade denna regim. Och han gjorde det frivilligt. Från unga år i Hitler-Jugend, över utbildning hos Luftwaffe och som soldat i Wehrmacht vid ishavsfronten i Nordkalotten.
Var befann du dig? Vad visste du? Vad gjorde du eller vad gjorde du inte? Vad har du nu att säga? är frågor Manz tycker jämnåriga eller äldre tyskar måste kunna besvara när det gäller relationen till nazityskland i allmänhet och förintelsen i synnerhet.
Själv vill han med boken ge sitt "vittnesmål inför historiens domstol". Och utan att skona någon, tillägger han.
Fångad av hakkorset är en kronologiskt berättad självbiografi, från födseln i Dortmund 1921 och emigrationen till USA 1957.
Fadern, som hatade fransmän, judar och "novemberbrottslingarna", predikade antisemitism så fort tillfälle bjöds. Och lille Bruno sög i sig. Talet om "den judiska världskonspirationen" var vardagsmat i det Manzka hemmet. Men modern teg.
Det är mycket som känns igen i beskrivningen av 1920-och det tidiga 1930-talets Tyskland. Bitterhet över Versailles-freden och dess krav och pålagor på Tyskland och det tyska folket. En bitterhet som det då lilla nazist-partiet kunde exploatera och göra sig stora på. Vilket ledde till valseger och Hitler-heilandets stora kväll, den 30 januari 1933. "Jag sveptes med som av en tidvattenvåg", skriver Bruno Manz, och minns hur det i hans tolvåriga huvud kändes "som den enda verkligheten".
Trots att författaren tidigt dyrkade Fuhrern och ivrigt slickade
i sig den nazistiska världsbilden, fanns det luckor och tillfällen då livet skulle kunnat tagit en annan vändning. Om inte Om funnits. Och om man nu ska tro det han, tjänare av den blodigaste av regimer, skriver.
Återkommande är oförmågan att lyssna, eller bry sig, när varningsklockorna ändå ljöd. Visserligen i ojämn kamp med den nazistiska sirensången om tysk ära och upprättad storhet.
Bruno Manz beskriver sitt dåvarande själsliga tillstånd som ett "mentalt fängelse". Och att han därför, på allvar, aldrig missade ett tillfälle att missa ett tillfälle. Exemplet Theo, den gode läraren med civilkurage, är en idel ljus person i Manz minne, vars varningsord han alltid lyssnade på och - negligerade.
Det dröjde ända till 1944 innan Bruno Manz lite smått började tvivla på Hitlers ledaregenskaper. Den blinda tron hade börjat krackelera efter nederlaget i Stalingrad 1943, och Goebbels därpå dåligt maskerade desperata fråga till det tyska folket:"Vill ni ha det totala kriget". En fråga som Manz ändå säger sig då varit "beredd att offra livet för".
Men ett år senare, under påbörjad lång reträtt från norra ishavet, har Manz fått sig berättat historier om illdåd, folkmord och koncentrationsläger. Och trots skepsis, kunde ett frö av verkligt tvivel börja gro.
Lars Gyllenhaal, författare och faktagranskare av boken, ställer sig dock tvivlande till om korpral Röper,"halvjude" enligt Manz, var den som berättade om lägren och judeutrotningen.
Fångad av hakkorset måste läsas med kritiska ögon. Det är lätt att stundom glömma bort den självklart subjektiva klangbotten den springer ur.
Ändå känns texten ärlig. Och inte trots, utan tack vare den paradoxala karaktär som står i fokus.
För hur mycket man än in på benet avskyr det system och den idelogi Manz var villig ge sitt liv för, är hans vittnesmål väl värd att offra några kvällar åt.
Boken har en roll som viktig pusselbit, bland många, för att förstå Tredje riket och dess soldater, för att låna några rader ur ovan nämnda Gyllenhaals förord.
Och att läsa om en före detta nazistsoldats minnen från ett ockuperat Norge, en övervakad tågresa genom Sverige, eller stadspromenader i Kemi och Rovaniemi i det då allierade Mannerheim-styrda Finland, torde nog intressera fler än bara detaljhungrande historie-
nördar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!