Filmstjärnans liv som teater

Warner Oland var tillsammans med Greta Garbo den största svenska filmstjärnan i 1930-talets Hollywood.

Skräckstjärnan Boris Karloff och Warner Oland.

Skräckstjärnan Boris Karloff och Warner Oland.

Foto:

Kultur och Nöje2015-08-31 12:44

Nu sätter Västerbottensteatern upp en ny pjäs om den för många okände filmskådespelaren från Nyby i Bjurholms kommun, Västerbotten.

Warner Oland föddes som Johan Verner Öhlund år 1879 och emigrerade som 13-åring år 1892 med familjen till USA. Där intresserade han sig för teater och filmdebuterade 1912. Han översatte också August Strindberg till engelska.

Sitt stora genombrott fick han som den kinesisk-amerikanske detektiven Charlie Chan, som han fick göra 16 filmer om. Warner Oland fick också göra roller mot stjärnor som Marlene Dietrich, Rita Hayworth och Greta Garbo. Warner Oland var också med i den första talfilmen, Jazzsångaren, men fick bara säga ett enda ord, "stop". det gav hon långt senare en plats i Guinness rekordbok 2005.

Warner Oland blev berömd och förmögen, men längtade hem till den bygd han lämnat som ung, längtade till barndomens skog och hem, släktingar och barndomskamrater. 1938 drabbades han av en personlig kris. Äktenskapet knakade och han lämnade Hollywood mitt under en filminspelning och reste hem till Sverige.

En junidag steg han av tåget i Stockholm, som han aldrig tidigare besökt. Där roade han sig grundligt. Midsommaren firades tillsammans med Greta Garbo och Leopold Stokowski hos markisen Lagergren på Tyberga gård. Garbo hade mött Oland vid ett tidigare tillfälle, strax efter sin ankomst till Hollywood. Det var på ett födelsedagskalas dit hon kom med Mauritz Stiller och Victor Sjöström.

Hemlängtan gällde Bjurholm och dit begav sig Warner Oland. Han trivdes förträffligt och det berättas att han tidig på morgnarna tog av sig barfota och gick ut på hjortronmyren i närheten av barndomshemmet. Där tassade han omkring och knaprade på hjortronkarten. Oland åt palt och sov i sin barndoms torparstuga. Till sina vänner i Stockholm skrev han i ett brev: ”Nu sover jag i min moders säng under min faders tak och jag är så lycklig som jag aldrig varit förut”.

Efter några veckors intensivt resande till släktingar och besök i Umeå insjuknade Warner Oland. Vänner tog honom till Stockholm och Beckomberga sjukhus, där han avled den 8 augusti 1938.

Han hade en önskan om att vilja bli begravd på Bjurholms kyrkogård när han en gång skulle dö, men hustruns lät föra hans kvarlevor till Massachusetts, där urnan gravsattes vid parets lantställe i Southborough.

Västerbottensteaterns pjäs är skriven av Kristian Hallberg efter en pjäs av Hans-Ola Stenlund, som uppfördes under kulturhuvudstadsåret i Umeå. Pjäsen handlar om identitet och konsekvenserna av de val vi gör i livet. Det är också en föreställning om hur den filmiska rasismen påverkat dagens syn på människor med asiatiskt ursprung. Warner Oland hade ett asiatiskt drag i sitt utseende.

Pjäsen hare bara två skådespelare, Margarita Niss och Greger Ottosson. För regin står teaterchefen Josette Bushell-Mingo. Urpremiären sker i Skellefteå den 12 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!