Fexmo - den förste bloggaren?
Genom annonser och insändare har Grant Clifton Evenholt Fexmo blivit ett känt namn i Norrbotten. På lördag ges boken "Grant Clifton Evenholt Fexmo - Den förste bloggaren" ut på förlaget Black Island Books.
Foto: Kurt Engström
Under hans bild kunde man läsa textrader som "Hemvärnssoldat i slutet av 60-talet. Felfritt skött. Clifton Fexmo", eller "Min hårvård har jag under årens lopp fått utförd på Nordmarks frisersalong. Clifton Fexmo".
De excentriska annonserna gjorde honom till ett känt namn i Luleå och Norrbotten. Det var ett slags analogt bloggande, långt före Fredrik Virtanen något pompöst förkunnade att han "startade hela skiten i Sverige. Ingen bloggade eller läste bloggar våren 2005, mer än någon enstaka nörd. Det är ett faktum".
Men Peo Rask och Peter Sundström som står som redaktörer för boken Grant Clifton Evenholt Fexmo - Den förste bloggaren är av annan uppfattning.
- Vi har själva utnämnt Clifton till den första bloggaren. Hans sätt att berätta om vad han gjorde påminner ju om det som sker på bloggar och Facebook. I dag berättar ju alla vad de gör på nätet, men han gjorde det för 20 år sedan, säger Peter Sundström och Peo Rask understryker att boken handlar om bloggaren och publicisten Clifton Fexmo. Och att de velat undvika det spektakel som Filip Hammar och Fredrik Wilkingson åstadkom när de åkte land och rike runt för att hitta udda människor för sitt program i Kanal 5 och träffade Clifton Fexmo.
-I 100 höjdare var de bara ute efter en kuf men boken handlar inte om ett original. Clifton Fexmo har skrivit mängder av brev, skrivelser och tankeskrifter och vi vill lyfta fram honom som publicist och bloggare, säger Peo Rask.
Clifton Fexmo har verkligen skrivit mängder av insändare till tidningarna, brev till vägverket och andra myndigheter. Och allt har förstås inte kunnat tas med i boken.
- Vi har varit tvungna att begränsa oss. Ett sätt var att välja bland de brev som Clifton lämnat till Luleås kommunalråd Karl Petersen och kapitlet har fått rubriken Brev till kommunalrådet, säger Rask.
Och på frågan om varför det är angeläget att ge ut Clifton Fexmos många brev och annonser lyfter Peo Rask och Peter Sundström fram den demokratiska aspekten av Fexmos outtröttliga brevskrivande.
- Det finns besvärliga människor och så finns det de som besvärar sig. Men de som besvärar sig uppfattas ofta som besvärliga. När Clifton noterar att vägarna är dåliga så skriver han till vägverket, medan vi andra bara knyter näven i byxfickan. Han utnyttjar en rättighet som vi alla har, men vi andra bara gnäller, säger Rask.
Peter Sundström lyfter också fram det rättspatos som driver Fexmos brevskrivande.
Ett exempel är då Vägverket stavade fel på Jierijärvi så att det blev Jerijärvi. Fexmo argumenterade för sin sak med orden:
"Tänk er själv, att någon av Era arbetare, skulle sätta upp en skylt vid infarten till Luleå, med följande Ålule eller något sådant dumt. Eller vid infarten till Pajala, med orden Japala.
Clifton. Fexmo."
- Det är kanske en skitsak. Men Clifton har ett rättspatos och det är sanning och rättvisa som gäller och han fick skylten rättad, säger Peter Sundström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!