Festspelen bjuder på romantik

Romantik är temat för årets Festspel i Pite älvdal, som firar två 200-årsjubileer: Schumanns respektive Norrbottens födelse. I år är antalet mästare fler än vanligt, då universitets kurser slås ihop med folkhögskolans sommarkurser till rekordmånga tio mästarkurser. En handfull av studenterna kommer sedan att turnera i länet.

Foto: Kurt Engström

Kultur och Nöje2010-05-08 06:00
Flera nyheter står på programmet, exempelvis hålls invigningskonserten för första gången i Badhusparken som är nyrenoverad. Lill Lindfors och Claes Jansson startar dessutom festspelen med sin Cornelishyllning på en ovanlig veckodag; lördag 3 juli.
En helt ny konsertlokal, åtminstone för festspelen, introduceras också: Ljusgården i "glashuset", det vill säga hyreshuset på Hamngatan 57. Där hålls den första av fyra Schumannkonserter. Med 15 mästare på plats under veckan, lär det inte bli några problem med variationsrikedomen när kammarmusikaliska verk av en av högromantikens främsta representanter presenteras.
Tonträffarna är två och de har flyttats till restaurang Valdino Acusticum. Först blir det lokalt - fransk afton med Francis Goosens Band. Sedan folkmusik med den internationellt kända gruppen Väsen, som ju hållit en mästarkurs under festspelen för några år sedan. Tonträffarna börjar alltid ett tag efter kvällskonserterna.
- Vi tycker inte att Piteå är en tillräckligt stor stad för att låta konserter krocka. Man ska kunna gå på allt om man vill det, säger Håkan Ekman, vd och konstnärlig ledare för Festspel i Pite älvdal.

Redan på torsdag blir det vad som kallas avslutningskonsert med Kalle Moraeus och Bengan Jansson i Studio Acusticums stora sal, som festspelen blivit lovade att få använda trots den orgelmontering som då planerats. Men fredag och lördag blir det två bonuskonserter om dagen på fyra olika scener. Veckan med musik kommer i realiteten att avslutas med den fjärde Schumannkonserten och några timmar dessförinnan ger Share Music en bonuskonsert med deltagare från musikkursen för personer med funktionshinder.
I programmet kan i övrigt noteras ytterligare två utomhuskonserter. En med Piteås lokala jazzare Kicki Enqvist, Tommy Lakso och Basse Hagström, på liden i Svensbyn. Och en med folkmusikerna Daniel Petterson på nyckelharpa och Daniel Fredriksson på mandola, vid garveriet i Böle.
Mera jazz blir det när den heta jazzduon Anna Christoffersson och Steve Dobrogosz spelar i Black box.

I motsats till i fjol nyttjas kyrkorna åter flitigt som konsertlokaler, till exempel när den norrbottniska tjejkören Arctic Light (som Rikskonserter utsett till Årets kör) uppträder i Öjebyns kyrka. Som vanligt bjuds också på gratis lunchmusik med studenterna på Framnäs folkhögskola
Festspel i Pite älvdal firar Norrbottens 200-årsjubileum genom att låta en handfull av de tio mästarkursernas studenter åka på en veckas turné i länet när musikveckan avslutats. Det blir också de enda festspelskonserterna utanför Piteå i år. Vilka de lyckliga fem eller sex studenterna som väljs ut bland 40 som sökt uppdraget är, tillkännages nästa vecka. Gallringen sker genom att de kursansvariga lyssnar på inspelningar som de intresserade skickat in.
Turnén går till sex orter och till dem hör inte Älvsbyn, som annars alltid varit en viktig konsertort i programmet och alltid ansetts ingå i området Pite älvdal. Men Arjeplogs, Arvidsjaurs, Jokkmokks, Pajalas, Överkalix och Kalix kyrkor arrangerar konserter med studenterna, som åker ut på bussturné med sin ackompanjatör, Kungliga operans pianist Lars-David Nilsson.

Till nyheterna måste också räknas att pianisten Matti Hirvonen för första gången på en kvarts sekel uteblir som mästare i interpretation och sångkursens ackompanjatör. Barbro Marklund bistås istället av en annan av Sveriges ledande pianister: Bengt-Åke Lundin som arbetar ihop med bland andra Malena Ernman.
Musikhögskolans kursansvariga, Gertrud Lundbäck-Grönlund, Sven-Erik Sandlund och Noomi Hedlund, samt Framnäs folkhögskolas Bo Olofsson, vill gärna framhålla att den stora och breda satsningen på mästarkurserna medför blandade nivåer och åldrar på studenterna. Att unga musiker från kommunala musikskolan får möta studenter på högsta internationella nivå, hoppas man är positivt för rekrytering till utbildningar, orkestrar och ensembler i framtiden. I år finns också för första gången en kurs i valthorn och en i oboe - instrument som ropar efter fler utövande musiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!