Festival med fokus på urfolken
I dag öppnar den internationella urbefolkningsfestivalen Riddu Riddu i Manndalen utanför Skibotn i Nordnorge.- Hela missionen för festivalen är att man ska lära känna urfolkskultur från hela världen, säger Ragnhild Dalheim Eriksen, festivalledare.
På årets Riddu Riddu-festival uppträder både samiska artister från de skandinaviska länderna och artister från bland annat Grönland, Mali och Ryssland.
Foto:
- När man möter urfolk från hela världen och ser deras kultur så kan man bli mer stolt över sin egen kultur. Det är grundtanken. Urfolkskulturen över hela världen har ju levt under stora svårigheter på många sätt och därför är det väldigt viktigt att en festival som Riddu hyllar urfolkskultur- och identitet, säger Ragnhild Dalheim Eriksen.
Bland de många programpunkterna märks bland annat väletablerade musiker som norsk-samiska Mari Boine, finsk-samiske jojkaren Wimme Sarri men även debuterande finsk- samisk poeten/musikern/skådespelaren Niillas Holmberg.
Anledningen till att man vill ha ett så brett program härrör Ragnhild Dalheim Eriksen till att man vill "belysa urfolkskulturen för hela världen".
- Festivalen vill tillföra publiken väldigt många delar av urfolkskulturen, säger hon.
Det stora dragplåstret ur musikalist synpunkt är förstås Mari Boine men också ett bluesband från Mali, Tinariwen, som bland annat spelat på invigningen till fotbolls-VM i Sydafrika och nu senast på Roskildefestivalen.
Även seminarier, filmvisningar och hantverkskurser för barn står på programmet.
- Det är viktigt att barn och ungdomar får ett bra kulturutbud med mycket kvalitet, säger Ragnhild Dalheim Eriksen.
Inom festivalen ryms även ett stort konstprojekt, Kolt/Riddu, där temat för i år är klimatförändringar sett genom urbefolkningens ögon. Totalt sjutton konstutövare inom olika genrer deltar. Alla med urbefolkningsbakgrund från länder som Brasilien, Guatemala, Ryssland, Grönland, Norge, Sverige och Finland.
- Det är ett väldigt prestigefullt projekt för oss, säger Ragnhild Dalheim Eriksen och belyser att konstprojektet är unikt.
- Vi har aldrig förr gjort ett så stort konstprojekt. Det är ett viktigt tema som är viktigt för festivalen, säger hon.
Från Sverige deltar sydsamiska Anna Åsdell från Lycksele, till vardags skådespelare på Sami Giron Teáther i Kiruna.
- Själva grejen är att vi gemensamt försökt forska kring miljöpåverkan och genom våra olika grenar ska vi göra något tillsammans, säger hon.
Kolt/Riddu kommer att bjuda på bland annat performance och konstverk under hela festivalen och på torsdagen får publiken ett smakprov av projektet.
En av de mer spektakulära programpunkterna står rendansföreställningen Boazodánsa för med dansarna Simone Grøtte Pedersen och Johanne Eltoft.
De uppträder med två föreställningar med premiär på lördag. Dalheim Eriksen berättar att det är "en stor scenkonstproduktion" och att det hela började för en månad sedan när de båda kvinnorna dansade samtidsdans i en renflock. Dansen filmades och kommer att visas som bakgrund under dansföreställningarna. En helt ny scen byggs upp och musiken är nyskriven.
- Det är väldigt speciellt, säger Ragnhild Dalheim Eriksen.
Vad betyder Riddu Riddu-festivalen för det samiska folket?
- Det betyder otroligt mycket. Festivalen startade för att ta tillbaka den samiska kulturen som på många sätt har tagits bort i den här regionen och det har festivalen lyckats väldigt bra med, säger Ragnhild Dalheim Eriksen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!