Att göra så med en gammal klassiker är inte helt riskfritt. NSD:s recensent Katrin Sten var efter premiären i Umeå inledningsvis skeptisk: ”Går det verkligen att korsbefrukta en farsartad 1700-talsopera med en dystopisk framtidsbild?”
Så här skrev hon sedan om fortsättningen:
”Men så händer något när den genom hela föreställningen strålande Kristina Hansson gör entré som den olyckliga grevinnan Almaviva och hennes rosa rum vecklar ut sig med glasmöblemang, peruker och andra tillbehör. Jag inser att det är här som komedin fulländas genom att vi får möta dess antites, tragedin.”
Och hon hyllar inte bara Kristina Hansson: ”När Susanna Levonens Marcellina i sista akten tar sig ut i publiken med den starka arian om männens svaghet hukar sig åtminstone halva publiken och kraften i hennes sång får luften att darra.”
Wolfgang Amadeus Mozart skrev musiken till operan 1786 med text av Lorentzo da Ponte efter Pierre Augustin Caron de Beaumarchais komedi La mariage de Figaro.
Figaros bröllop utspelar sig under ett enda dygn i greveparet Almavivas futuristiska villa Aguas Frescas i Sevilla. Bröllopet mellan Figaro och Susanna, båda tjänstefolk hos greveparet, står för dörren, men frågan är om de någonsin får varandra.
I vägen står självaste greven som har ett gott öga till Susanna. Vad han inte vet är att hon, tillsammans med grevinnan och Figaro, konspirerar för att avslöja hans nedriga planer.
– Mozart berättar med charm och glädje hur några människor klarar sig igenom en oerhört komplicerad dag. Med ett skratt genomskådar han makten, sade regissören Linda Mallik inför premiären.
Norrlandsoperan ger två föreställningar av Figaros bröllop i Boden, fredag och lördag. Sedan är den färdigspelad.