Lars Israelsson ger exempel på hur illa det blev när träsamhället revs:
– Det Folkets hus som byggdes blev som ett Kreml. Det enda som saknas är de sovjetiska ledarna på balkongen.
Allt hände på 1960-talet, när det behövdes fler och bättre bostäder. Gamla Malmberget revs på tre år. På fem byggdes det nya Malmberget, ett tristare och gråare gruvsamhälle.
– Det var tre politiker bakom det nya Malmberget. En socialdemokrat, en kommunist och så en högerman. De kom överens och gav Riksbyggen uppdraget att bygga alltihopa. Då var bostadsbristen större i Gällivare än den var i Luleå och byggandet gick snabbt.
Israelsson anser att det finns mycket att lära av 60-talet.
– Nu har de suttit i tolv år i workshops, säger han om dagens omvandling.
Lars Israelsson är kultursekreterare i Gällivare kommun och leder Dokumentera Malmberget. Det handlar om att bevara bilder och minnen från ett gruvsamhälle.
– Vi har en egen modell för hur vi dokumenterar ett samhälle. Vi vill engagera människorna och prioritera kvinnorna i vårt dokumenterande, säger Lars Israelsson.
Projektet löper på tre år och drivs av en grupp kommunanställda och frivilliga krafter. De går igenom hela Malmberget, område för område, genom olika tider. Varje område får var sitt häfte med bilder och texter skrivna av människor som bor eller bott i området.
Dokumentationsprogrammet har 41 punkter och Lars Israelsson väljer tre som han gärna berättar om.
– Konstnären Tord Pettersson ska bygga 2 000 modeller av husen enligt 1950 års karta. Det kommer att fylla hela sporthallen.
En annan punkt handlar en om människorna i Malmberget.
– Vi har inventerat profilerna och kommit fram till 51 personer. Bland dem finns de som kallas genierna.
Lars Israelsson berättar om J V Kramer, strejkledaren från Norberg som kom till Malmberget 1888. Han grundade arbetarrörelsen i Malmberget. Sedan spred sig arbetarrörelsen från Malmberget till övriga Norrbotten.
Där finns också de där annorlunda, inte så samhällsbyggande profilerna.
– Hadar Hagström brukade gå sist i 1 maj-tåget med egen skylt. En gång hade han textat ”Tro dom inte”. Det retade socialdemokraterna.
Lars israelsson vill också få svar på ett par frågor.
– Det är en gåta varför gatstumpen Predikantvägen fick sitt nya namn Presidentvägen. Har det varit någon president här i Malmberget. Möjligen Kekkonen.
Och så kungens frilla och Malmberget.
– Varför uppkallades Gunillagatan och Gunillaskolan efter henne?