Ett gömställe för de som bär skulden

I debatten om asylsökande finns sällan några gråskalor. Men i sin nya utställning som öppnar i Luleå vill konstnären Åsa Maria Hedberg visa att allt inte behöver vara svart eller vitt.

Foto:

Kultur och Nöje2009-02-28 06:00
"Jag brukar göra ganska snäll konst", berättar Åsa Maria Hedberg. Visserligen ligger miljöpolitik henne varmt om hjärtat, vilket också en del av hennes tidigare konst handlat om.
- Fast i dag är det ju knappast kontroversiellt att värna om miljön, säger hon.
Men i utställningen som öppnar på Galleri Skåda i Luleå skjuter hon skarpt..
- Jag är ju någonstans mitt i alltihop en ganska engagerad människa. Jag har bott på en massa platser - bland annat utomlands - och jag har sett hur folk far illa.
Därför bestämde hon sig för att hennes konst den här gången skulle handla om flyktingpolitiken.
- När jag bodde i Sydafrika kom det många kvinnor från Kongo som varit med om våldtäkter. Och när jag bodde på Gotland jobbade jag inom Missionskyrkan och tog hand om båtflyktingar som kom. Alla dessa människor mådde ju ganska ruttet.
Och sedan blev hon arg en gång till. När dagtidningen damp ner i brelådan och hon läste om "Omar" som skulle utvisas trots att han bildat familj med en svensk kvinna.
- Då kände jag att det faktiskt var dags för mig att göra något på det här temat.

Men utgångspunkten är inte den man förväntar sig - åtminstone inte i huvudverket som fått ge titel till utställningen Gömställe för klandervärda.
- I media hänger man ständigt ut cheferna på Migrationsverket och bilden blir väldigt svart-vit. Men jag tänker också på de människorna, hur obehagligt det måste vara att ständigt vara tvungen att försvara sitt arbete. Och sedan de personliga skuldkänslorna; "gjorde jag allt jag kunde, tog jag rätt beslut?".
Huvudverket består av ett stort "rum" där man kan gå in och gömma sig. Men den här gången är det inte flyktingarna som gömmer sig, utan invandrarmyndigheterna. Utsidan är tapetserad med tidningsartiklar, medan insidan innehåller funderingar och reflektioner som Hedberg föreställer sig att en handläggare kan ha.
- På ett sätt kan man se verket som något "snällt" - en plats för en handläggare att gå och gömma sig när det blir för mycket. Men på ett annat sätt kan man också se det som att det är en plats där de SKA gå och gömma sig för att skämmas.
Keramiken är huvudtekniken i utställningen, men den här gången har också Hedberg en mängd andra tekniker med. Flera av verken är också interaktiva.
- Jag tycker inte att man ska komma som passiv åskådare, utan jag gillar när det händer grejer också för publiken.
I den här utställningen finns bland annat ett verk där man kan "tumma" på att göra olika insatser för asylsökande. "Tummandet" är en del i den vardagliga magi som Hedberg fascineras av.
- Jag tycker om heliga riter, men de finns ju nästan bara inom religionen. Och jag tror att vi skulle behöva lite "vardagsmagi" även i den sekulariserade världen. Det är något jag precis börjat utforska i min konst och som jag vill fortsätta med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!