I onsdags var det vernissage och en ovanligt välbesökt sådan. Många passade på att titta närmare på de gamla fotografierna efter Shopping invigning 1955. De kunde se en ung Maud Adams, då med efternamnet Wikström, poserande på Storgatan framför det som blev ett av världens första köpcentrum, eller galleria som det nu kallas.
– Det här är en byggnad som många berörts av och det kanske är Ralph Erskines mest berömda byggnad. Shopping är det idealiska exemplet på Erskines arkitektur, sade Jan-Erik Lundström, chef för Norrbottens museum som tillsammans med fastighetsägaren står bakom utställningen.
Ralph Erskine såg stort och ville bygga mera vän bara Shopping. I utställningen finns hans förslag till stadsplan med andra byggnader granne med köpcentrumet. Där skulle finnas saluhall, torg, lekplats, busstation, förvaltningsbyggnad och andra mötesplatser. Erskine var nära att få sätta prägel på hela centrum.
– Han ville bygga ett medeltidsstadens torg i anslutning till Shopping, säger arkitekt Martin Häller.
Häller träffade under sin utbildning till arkitekt Ralph Erskine vid flera tillfällen. Anledningen var en professor som varit delägare i Erskines arkitektbyrå.
– Jag fick en inkörsport på 1990-talet och fick träffa Ralph Erskine både i hans hem och vid offentliga tillställningar. Han var en fantastisk person med stor pondus. Det måste man som 35-åring ha för att övertyga en beställare att på 1950-talet bygga ett sånt här hus. Den pondusen hade han kvar även när jag träffade honom. Som arkitekt kan det ibland vara svårt att övertyga en beställare om man vill göra något annorlunda.
Martin Häller ger den här bilden av Ralph Erskines grundtanke:
– Han ville bygga enkelt, i betong och med golv av keramik. Han bodde själv i en betonglåda och Shopping blev en uppskalad version av den lådan.
Shopping har inte fått vara i fred under åren. 1991 fick köpcentrumet en överbyggnad med bostäder, ritad av Hans Tirsén i samråd med Erskine. Martin Häller har satt prägel på entrén, som byggdes efter Erskines bortgång.
Innehållet i köpcentrumet har också förändrats under tidens gång.
– När Shopping öppnades fanns här ett 60-tal butiker. Nu finns det 25 för butiksytorna har blivit så mycket större, säger Martin Häller.
Utställningen om Erskine och Shopping kommer att följas av en utställning om Erskine och det han ritade på andra håll i Norrbotten och Västerbotten.