När Karin Enberg på onsdagen klev upp på Norrbottensteaterns scen 1 för att presentera höstens program så var det för sista gången. Hon ska dock hjälpa efterträdaren Elisabeth Lax att komma in i rollen och blir kvar på teatern till februari.
Karin Enberg har motstridiga känslor inför uppbrottet efter åtta år som chef.
– Det är tråkigt att inte vara kvar som planerat. Samtidigt är det bra att det kommer någon annan. Det har varit spännande och roliga år då vi har öppnat upp för nya samarbeten, nya finanslösningar och nya publikgrupper. Vi har spelat barnteater igen efter att den verksamheten legat nere och ungdomsscenen som har premiär med pjäsen Man vänjer ju sig vid det vackra nu på fredag är en höjdpunkt. Vi har varit mycket generösa under den tid som jag har arbetat här, säger Karin Enberg med stolthet i rösten.
Hon presenterar med stor glädje höstens musikteaterföreställning Tolvskillingsoperan med text av Bertolt Brecht och musik av Kurt Weill som har premiär 3 oktober.
– Det är en fantastisk pjäs med fantastisk musik och vi är bra på musikteater. Tolvskillingsoperan är en fantastisk klassiker och samtidigt en mycket nutida pjäs. Den berättar om vad fattigdom, utanförskap och klassklyftor för med sig, säger hon.
Karin Enberg presenterar också barnföreställningen Det magiska skåpet med premiär den 19 september. Det är hon som har valt den också. Den bygger på tre sagor av HC Andersen, nämligen Flickan med svavelstickorna, Den fula ankungen och Kejsarens nya kläder.
– Det magiska skåpet tar upp barnfattigdom, mobbning, hur det är att inte vara som andra och detta att inte våga se det som syns och inte våga säga ifrån.
Barn- och ungdomsteatern har legat Karin Enberg väldigt varmt om hjärtat.
– Under alla mina år har vi spelat barn- och ungdomsteater trots att det är föreställningar som inte ger några inkomster, säger hon.
Inför 2016 måste Norrbottensteatern spara 700 000 kronor och Karin Enberg frågar sig var de pengarna ska tas ifrån.
– Det står mellan personal, turnerande och barnteatern och inget av det där går egentligen att dra ner på. Det är inte kulturpolitiskt vettigt och inte vettigt i förhållande till publiken.Det där har jag tjatat om i åtta år. Det räcker nu. Det är därför jag slutar, säger hon.
Karin Enberg är less på att slåss för det som självklart borde tillkomma den norrbottniska befolkningen. Men hon fortsätter att leda sina medarbetare med glädje och stolthet så länge hon är kvar.
Hon följer med en starkt uppskattande blick de smakprov av höstens föreställningar som ensemblerna bjuder på presskonferensen.
De åtta skådespelarna som gör de 23 rollerna i Tolvskillingsoperan, som regisseras av Hedvig Claesson, sjunger under ledning av kapellmästare Tomas Isaksson om att varje fattig sate måste få sin beskärda del av välfärdsstaten. "Ni talar pretentiöst om ont och gott , när vi får mat och pengar ska vi tro er", heter det.
Hedvig Claesson säger:
– Det handlar om utanförskapets tröstlösa villkor men lite roligt har vi också. Föreställningen rymmer trots allt också kämpaglöd, drömmar, hopp och kärlek.
Skådespelarna Gustav Ekman Mellbin och Anders Öhrström som gör Det magiska skåpet i regi av Karin Enberg bjuder på ett stycke ur Kejsarens nya kläder. Det är en berättelse om hur ingen vågar ställa sig upp och säga ifrån utan väljer att låta sig grundluras istället för att riskera att framstå som dumma och värdelösa.
Ensemblen bakom ungdomsteatern Man vänjer ju sig vid det vackra som har premiär den 28 augusti bjuder också på ett smakprov. NSD har redan tidigare publicerat ett stort reportage om projektet Ung Scen Norr och denna föreställning som bygger på ungdomars syn på att leva och bo i Norrbotten.