En vepa om Enbomsaffären

broderi. Detalj av Birgit Engströms vepor om hennes far och Enboms-affären.

broderi. Detalj av Birgit Engströms vepor om hennes far och Enboms-affären.

Foto: Mikael Lammgård

Kultur och Nöje2016-02-22 13:24

Aldrig hade jag trott att jag skulle kunna fångas av konst som är broderad eller uppsatt på en väv. Men Röhsska museet i Göteborg har med utställningen ”Det stora stygnet” lyckats ge mig en upplevelse utöver det vanliga.

Mitt besök berodde på att jag visste att museet hade beslutat visa Birgit Engströms vepor. Birgit är dotter till en av de dömda i den s k Enbom-aff’ären, som jag följt noga. I fem långa vepor har hon broderat hela historien. Hur hennes pappa togs till förhör, häktades och dömdes för spioneri. Hur han och senare hon tog upp kampen mot den orättfärdiga domen. I Norrbotten har veporna tidigare visats på Havremagasinet i Boden och det var där Röhsska museet fick höra talas om det ovanliga sättet att berätta om en rättshistoria. Och nu hänger Birgit Engströms vepor, broderierna, tillsammans med verk av 17 andra textilkonstnärer på Röhsska museet.

Sten Kauppi, född i Jukkasjärvi, satt som barn i sin mammas sömnadsateljé och började leka med tygbitar. Intresset, ovanligt för en Kirunapojke, förde honom till Konstfack i Stockholm där han utvecklade en egen teknik. Han var ointresserad av pensel och palett och valde i stället nål och tråd och senare vävstolen som sina instrument. Hans verk finns i dag på Nationalmuseum, på Operan och verket ”Resa i kosmos” hänger i Umeå universitet. På Röhsska blir man imponerad av hans förmåga att berätta i bilder.

Kiruna konstgille hyllar honom också genom att vartannat år dela ut ”Kauppistipendiet”.

Röhska museet har i den pågående textilutställningen elegant blandat dramatiska, visionära bilder med sakliga, politiska texter. Från sagomotiv till realistiska, broderade berättelser om samhället.

En favorit, förutom de två norrbottningarna, är Elsa Agélii. Starka bilder med politisk udd men också vackra fantasibyggnader och djur. Agéliis konst finns på sjukhus, i offentliga byggnader och till och med i FN-huset i New York.

Utställningen på Röhsska finns kvar till den 13 mars.

KONST

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!