Mörkret sänker sig över en oktobermåndag. Jag blickar ut över mitt rum medan tisdagen tickar sig allt närmre. Det lyser överallt. On-off-knappen på tv:n, högtalarna, laddaren till datorn – det ser ut som en liten stad. Som när man åker flygplan och ska landa, och man tittar ut genom fönstret och ser ett fält av små prickar i ljus breda ut sig under en. Det lyser överallt. I mitt rum finns en mobil, en dator, en tv och två högtalare. I mitt rum finns hela världen.
Några fotsteg, några klickningar bort. För oss är världen är alltid inom räckhåll. Vi kan hålla den i vår hand. Vi somnar, går på toa, äter frukost med den. Vi är en generation som alltid är uppkopplad. Det är vår definition av att leva på riktigt. I verkligheten.
Tidigare brukade samma begrepp, dvs. att leva i verkligheten, innebära att man var ute och levde i den stora riktiga världen. Det har inte ändrats. Skillnaden mot förut är att nu är den stora riktiga världen inte längre begränsad till var vår kropp befinner sig. När vi inte är uppkopplade känns det således som om vi är bortkopplade från livet i sig. Isolerade, utestängda från civilisationen och verkligheten. Utelämnade till vår kropps begränsningar.
Vi är en uppkopplad generation. Och medan vi somnar, går på toa, och äter frukost med världen så tappar vi ibland kontakten med en annan. Den som inte begränsas av vår kropp, utan inom den. En värld som bara vår kropp kan översätta genom att se, lyssna, höra – känna, så mycket som denna kropp orkar, i de få sekunder som denna overkliga kombination av sinnesintryck existerar.
Som den tunna hinnan av vinter som finns vissa morgnar i oktober. Som den varma chocken av ånga som möter våra ansikten när vi lyfter locket på en kokande köttsoppa. Som, framför allt, sättet den där Någon äter äpplen.
Det finns nämligen människor som gör att man kan tappa andan av pinsam förundran över hur någon kan äta äpplen så jävla vackert. De finns överallt. Det finns människor som äter päron himla charmigt också.
Man måste bara lyfta blicken från mobilen med jämna mellanrum.