"En symbol för samernas starka sammanhållning"

"Kautokeino-upproret" är mer än bara ett framgångsrikt actiondrama, enligt PR-ansvarige Erika Unnes.- Regissören Nils Gaup visar på samekulturens många fina värden som annars inte kommer fram, säger hon.

Erika Unnes.

Erika Unnes.

Foto: susanne ericsson

Kultur och Nöje2008-08-20 06:00
Kautokeino-upproret är Norges genom tiderna dyraste filmproduktion. Den tar upp en historisk händelse som aldrig har skildrats på film förut: sameupproret i nordnorska Kautokeino. En på alla sätt tragisk händelse (läs fakta i ovanstående artikel) som skördade offer på båda sidor. Men filmen fungerar också som en symbol för samernas starka sammanhållning, tycker Erika Unnes från Kåbdalis som arrangerade smygpremiären som ägde rum igår kväll i Stockholm.
- Filmen slutar i en fruktansvärd revolt, men den visar vilken handlingskraft och vilja att samarbeta som samerna har. Det finns en gräns för hur mycket man kan tolerera som människa. Den gränsen överskreds i Kautokeino, säger Erika Unnes.
Tog eget initiativ
Hon flyttade från Kåbdalis för sex år sedan. Nu jobbar hon inom mode- och sömnadsbranschen i Stockholm. Arbetet med Kautokeino-filmen är en karriärsmässig avstickare som hon själv tog initiativ till.
- Jag kände att jag var tvungen att uppmärksamma den här filmen. Att se den var en otroligt stark upplevelse som berörde mig djupt. Jag kontaktade helt enkelt Sandrew Metronome och frågade om jag fick arrangera en förhandsvisning, säger Erika.
Det fick hon, men hon nöjde sig inte med det. Erika Unnes - själv med rötter i en renskötarfamilj - ville ta tillfället i akt och visa på att hon och andra samer har hittat nya, populärkulturella uttryckssätt som skiljer sig från den traditionella samekulturen. Hon tog därför initiativet till en debatt vars mål var att fokusera på samisk kultur - både i traditionell och i modern form.
Söker dynamiskt samtal
Debatten ägde rum i anslutning till filmpremiären igår. De medverkande var bland andra Oskar Olsson, grundare av det samiska jeansmärket Denim Demon; Lars-Anders Baer, Sametingets ordförande och Nils Gaup, regissör för Kautokeino-upproret. Debattledare var journalisten Alexandra Pascalidou.
Erika Unnes säger några timmar innan debatten:
- Det finns ingen fast frågeställning. Vi kommer söka ett samtal som är fritt och dynamiskt.
- Samtidigt som många unga samer flyttar tillbaka till hembygden för att söka sina rötter, försöker de uttrycka sig i nya former. Samerna har en rik kultur som innehåller traditionell renskötsel såväl som modeskapande, popmusik och filmkonst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!