En sopåkare i första klass

En spännande konstbiennal ska pågå i Luleå, Rovaniemi och Severomorsk mellan juni och oktober i år. 38 konstnärer ska delta. Temat är gränser och gränsöverskridande.Barthelemy Toguo från Kamerun, ska visa vad som händer när han sätter sig i en förstaklasskupé på tåget iklädd soparbetarkläder.

Barthelemy Toguo i soparbetarkläder.

Barthelemy Toguo i soparbetarkläder.

Foto:

Kultur och Nöje2013-03-22 06:00

X-Border Art Biennial är namnet på konstbiennalen som ska pågå från 19 juni till 6 oktober parallellt i Luleå, Rovaniemi i Finland och Severomorsk i Ryssland. 38 konstnärer från Skandinavien, Europa, Syd- och Nordamerika, Asien och Afrika ska delta.

- Det kom 600 ansökningar. Vi var tre representanter var från Sverige, Finland och Ryssland som skulle välja ut 38 av dessa. Vi ville få ett bra samspel, verk som "talar med varandra", säger Christina Sikström, projektanställd i Kilen Art Group som är svensk arrangör.

Det blir en biennal med utställningar på tre platser - Luleå, Rovaniemi och Severomorsk.

- I Luleå ställer vi ut på Norrbottens Museum, i konsthallen i Kulturens hus och utomhus.

- Konstverken tar upp fysiska gränser och gränser mellan människor, gränser som påverkar i stort och i smått, säger Dan Lestander från Kilen Art Group och ger några exempel:

Barthelemy Toguo, Kamerun, ska ställa ut i Luleå. Han visar i bild och text på psykologiska och sociala gränser. Han berättar hur han på grund av sitt utseende blir ifrågasatt och till exempel alltid fastnar i kontroller på flygplatser.

- Han tvingas alltid öppna sina väskor. När han skulpterar väskor och tar med sig blir också dessa röntgade. När han iklädd nya, rena soparbetarkläder sätter sig i en förstaklassvagn på tåget kräver affärsresenärerna att han ska flyttas. Det trots att han löst biljett som alla andra. Det slutar med att affärsresenärerna flyttar och han blir ensam kvar i en kupé, säger Dan Lestander.

Olga Prokhorova, Finland, ska visa en serie med ryska kvinnliga fångar. Den utställningen blir i Rovaniemi.

- Det är bilder på hängande dukar, säger Dan Lestander.

Konstnären och samen Anders Sunna från Pajala, boende i Vännäs, ska ställa ut tre collage i Luleå som visar på bland annat gränser som samer möter.

Dan Lestander berättar om förhandlingar som föregått Severomorsks medverkan i biennalen och tillstånd för utländska konstnärer att resa in.

- Det är inte alldeles enkelt men allt har ordnat sig.

Arrangörer för X-Border Art Biennial är, förutom Kilen Art Group, Luleå, University of Lapland, Rovaniemi, Finland, och The Center of Socio-Cultural Technologies of Municipal formation of the closed administrative territorial formation of the town of Severomorsk, Ryssland.

- Biennalen är ett EU-projekt. Det är bra med samarbete på alla fronter. Vi vill skapa en bro från Luleå via Rovaniemi till Severomorsk, säger Dan Lestander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!