En skrämmande inblick

BOKTorsksverige - om sexslaveri i välfärdsstaten Anna SkaldemanBokförlaget Langenskiöld

Foto:

Kultur och Nöje2009-02-10 06:00
Människohandel med sexuella tjänster är ett globalt problem av en enorm omfattning som omsätter miljarder kronor.
Miljontals människor beräknas årligen traffickeras internationellt och inom sina hemländer. Och hälften av dem förmodas vara minderåriga.
Bakom siffrorna döljer sig fattigdom, övergrepp, hot och oändliga tragedier.
Trafficking innebär förflyttning av människor med tvång för sexuella syften.
Vi lärde oss uttrycket av Lukas Moodysson i hans film Lilja 4- ever (2002), där han gav sexhandeln ett ansikte.
Nu belyser Anna Skaldeman problemet i sin intervju- och debattbok Torsksverige, som i första hand handlar om just Sverige, men där hon också framhåller de internationella kopplingarna. Syftet är att dels visa hur verksamheten ser ut idag, dels beskriva drivkrafterna bakom och se vad man gör för att stoppa den.
Hon inleder med en kort historik, för även om begreppet trafficking är relativt nytt är inte fenomenet människohandel det. Vit slavhandel förekom redan på 1800-talet. Och prostituition har funnits i samhället i tusentals år.

Men när det gäller att komma åt de ansvariga för människohandeln gäller det att hålla isär begreppen prostitution och trafficking.
Att det inte finns en samsyn på prostitutionen försvårar det gemensamma arbetet mot människohandeln över gränserna. För människohandeln försvarar ingen, den betraktas som ett övergrepp av alla.
Prostitution däremot ställer sig många länder i EU positiva till.
I Tyskland, Holland och Grekland är det lagligt med bordeller, ett faktum som signalerar en förlegad kvinnosyn, medan man i Sverige, som enda land, har kriminaliserat sexköpare för att visa på en attitydförändring.
Här får man inte köpa sig rätten till någon annans kropp.
Skaldeman åskådliggör problemet med människohandeln, som bottnar i en ekonomisk och social ojämlikhet, ur ett brett perspektiv.
Och hon framhåller att prostitution tillsammans med narkotika- och vapenhandel är de största inkomstkällorna för den organiserade brottsligheten i världen idag.
Trafficking är en snabbt växande industri med stor lönsamhet och sexköparna är dess sponsorer. Är de medvetna om det?

Hon intervjuar ett offer för trafficking, plus en tjej som själv valt att prostituera sig, sexköpare, poliser, åklagare, socialarbetare, en terapeut, en psykolog, en fängelsepräst, Lukas Moodysson plus några till som arbetar inom olika projekt mot människohandel. Och slutligen kompletteras bilden av statistik.
Tillsammans ger de en skrämmande inblick i en hänsynslös affärsverksamhet som drabbar miljontals människor. Man får en bra översikt av problemets art, omfattning och utbredning, brist på lagstiftning, resurser och bra arbetsmetoder.
De efterlyser alla större uppmärksamhet av trafficking och förhoppningsvis kan Skaldemans Torsksverige ge upphov till vidare diskussioner i alla de frågor som boken ställer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!