En pärla bland länets älvar

I högfjällen, långt väster om Jokkmokk, börjar Pärlälven sin vandring ner mot sjöarna. Under många år har dess vatten flutit förbi människornas fest och vardag. Nu uppmärksammas Pärlälvsdalen i Dag Kihlbloms nya bok som spänner över de första stenåldersbosättningarna till dags dato.

Dag Kihlbloms bok dyker ner i Pärlälvens historia. Foto: Simon Eliasson

Dag Kihlbloms bok dyker ner i Pärlälvens historia. Foto: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

Kultur och Nöje2009-07-21 06:00
På 40-talet, när författaren och jägmästaren Dag Kihlbom växte upp, brukade han ofta åka till Pärlälvsdalen för att fiska tillsammans med sin far. Pappan var officer och arbetade i länet.
Numera är Dag Kihlblom bosatt i Jönköping, men räknar sig trots allt som "kvartsnorrbottning". Han reser ofta tillbaka till länet och då speciellt Pärlälven där han sedan många år har en liten stuga med utsikt över sjön Karats.
Men det är inte bara fisket och naturen som intresserar Kihlblom. Under många år har han fascinerats av bygdens invånare och den kultur som uppstår i en norrbottnisk älvdal.
- Pärlälvsdalen är inte unik i sitt slag, utan förutsättningarna i de norrbottniska älvdalarna är ganska lika. Däremot kan man säga att Pärlälven är ganska okänd - till och med bland de som bor i Jokkmokks kommun.
Därför har han nu skrivit en bok om området - Pärlälvsdalen - dess liv och natur.

Boken har blivit något av ett livsprojekt för Dag Kihlbom. Ända sedan 1980 har han intervjuat människor med anknytningar till Pärlälven om livet, vardagen, arbetet och historien.
- Jag tror att det har blivit ett 60-tal intervjuer under årens lopp. Många av de jag pratat med är döda i dag, men bandinspelningarna finns kvar. De ska sedan bevaras på Ajtte för framtida forskning, berättar Kihlbom.
Andra uppgifter har han hittat i skriftliga källor från längre tillbaka i tiden, från Linnés och Laestadius resor. Och så får några experter vara med på ett hörn.
Därmed täcker Kihlblom in dalens utveckling från de allra första stenåldersbosättningarna via samernas historia, nybyggarnas intåg ända fram till dags dato när avbefolkningen satt sin prägel på området.

Pärlälvsdalen - dess liv och natur är 280 sidor och rikt illustrerad med över 400 bilder.
- Jag har dammsugit alla byrålådor och fotoalbum i hela dalen, säger Kihlblom och skrattar.
- Men texterna blir ju så mycket mer levande om man har bilder till som berättar.
Två av de som förekommer flitigt i boken är dels Lars Pirak som Kihlblom arbetat nära med, och dels Nila Ribbja - vägvisaren och jojkaren, som Kihlblom skriver.
- Ribbja är en av de mest upptecknade jojkarna i Sverige, men väldigt få vet något om honom. Därför har jag ägnat en hel del av boken åt honom, berättar Kihlblom.
Han skriver "skogslapp" när han berättar om Nila Ribbja.
- För mig handlar det inte om laddade ord, utan jag har helt enkelt valt att skriva "lapp" under den tidsperiod då benämningen var sådan och "same" när man började säga same. Jag tycker inte att man behöver se "lapp" som ett skällsord heller.
- Det finns flera medvetna språkval i boken - till exempel har jag valt att skriva orter som de står på kartorna för att det ska vara enklare för folk att hitta. Men ibland förklarar jag närmare genom att också använda det namn som används i folkmun.

Under de senaste tre åren har boken legat färdigskriven och väntat på att få ges ut. Finansieringen har inte varit lätt, medger Kihlblom. Men slutligen lyckades han skrapa ihop de medel som krävdes för att trycka upp 1500 exemplar.
- Jag har ju gjort den här boken för att det har varit roligt och för att jag tycker att det är viktigt att berätta om Pärlälven. Därför kommer boken också att bara kosta 120 kronor. Min förhoppning är att det ska hjälpa till att sprida boken så mycket som möjligt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!