En musikal på slåttermyren

Medan gruvbolaget förde sin kamp i Pajala, pågick andra kraftansträngningar i bygden. Som att få ihop en musikal med 22 personer på en slåttermyr i byn Erkheikki. Tornedalsteatern sätter upp "Legenden om ringen och lien" och förstärker ytterligare synen på Pajala som kulturort.

Anna Kostet från Tornedalsteatern

Anna Kostet från Tornedalsteatern

Foto: Lina Norberg Juuso

Kultur och Nöje2013-06-19 07:22

Producent hos Tornedalsteatern är Markus Forsberg. Han tar emot i Pajalas teaterhus sedan 2010, det före detta tingshuset i Pajala. Två år innan inflyttningen var teaterns verksamhetschef Anna Kostet nämndeman i tingsrätten. Där hon tidigare satt vid podiet i rättsalen är det numera en fast teaterscen. Publiken får sitta i de fasta trästolar för åhörarna under tingsrättens tid.

I fikarummet tar tingsrättens stora sammanträdesbord upp nästan hela golvytan. Det är där vi sätter oss för att prata om Tornedalsteaterns sommarprojekt och Pajala som kulturmark.

Anna Kostet nickar på frågan om Pajala kan ses som en kulturort att räkna med i Norrbotten.

– Vi har trettiotalet personer som faktiskt försörjer sig som kulturarbetare i kommunen och det är mycket för en liten ort. Om man skulle slå ihop kulturarbetarna till ett företag och jämföra det med stora företag på orten så är kulturen en av de största arbetsgivarna. Det tycker jag är fränt, säger hon.

Att Tornedalsteatern nu har en egen fast scen är viktigt för teaterns status, konstaterar Markus Forsberg. Huset förstärker Pajalas identitet som kulturort. Pajala kommuns kulturskola uppmärksammade i år av Lärarförbundet som Sveriges bästa. Markus Forsberg är pedagog på kulturskolan.

– Vi har varit engagerade och försökt få med så många som möjligt. Många av de barnskådespelare på Tornedalsteatern går också i kulturskolan, säger han.

Årets sommarföreställning av Tornedalsteatern, Legenden om ringen och lien av Hugo Rantatalo och Egon Fredriksson, uruppfördes 2007. Nu har den blivit en musikal som ska spelas på slåttermyren Vasikuvuoma i byn Erkheikki. Kulturarbetaren och musikern Erling Fredriksson är regissör. Det var just kulturlivet i Pajala som fick honom att återvända till hembygden.

Fredriksson såg som författaren Mikael Niemis Ulosveisu/Utsjungning 1991 under ett besök i Pajala. Han jobbade då som professionell musiker i södra Sverige och blev djupt tagen av upplevelsen. Det var starten på hans återflytt som skedde 1999. Samma år satte han upp Den lycklige laxen med Tornedalsteatern vid Torneälvens strand.

– Jag hade aldrig bott här om det inte var för kulturen, för kompetensen som byggts upp under åren, säger han och drar lite bakgrund.

Erling Fredriksson beskriver tidsperioden då Pajala kulturfrö såddes. Bengt Granberg kom som ny musiklärare till Pajala kulturskola i slutet av 1960-talet, Hans kompetens och drivkraft smittade av sig på eleverna.

– Många av oss som gick hos Bengt är verksamma inom kulturen idag.

Sedan var det flera händelser som parallellverkade från sextiotalet och framåt. I Juonusuando fanns under ett folkdanslag och delar av danslaget bildades Tornedalsteatern 1986. En musikgrupp vid namnet Sisaret uppträdde på meänkieli och Gun Olofsson var med och bildade senare sånggruppen Jord.

Kulturarbetare som Irene Muskos och författare Mona Mörtlund verkade i Tornedalen, Bengt Pohjanen skrev pjäser på meänkieli och i sammanhanget måste naturligtvis Mikael Niemi nämnas.

– Vi i Pajala spelar nu i elitserien när det gäller kultur och man ska veta att inget har skett av en slump. Man kan följa historien bakåt och förstå att saker och ting tar tid för att utvecklas, säger Erling Fredriksson.

Så hur var det med Legenden om ringen och lien? Det är en berättelse om olycklig kärlek mellan bondflickan Maria Teresia och den föräldralösa fattiga Axel i Erkheikki i slutet av artonhundratalet. I en av ladorna på slåttermyren i Erkheikki där pjäsen spelas har någon under historiens gång stort ristat Maria Teresia.

Premiären är den 28 juni.

FAKTA "Legenden om ringen och lien".

Framfördes för första gången 2007 som en berättarföreställning med manus av Hugo Rantatalo och sånger skrivna av Egon Fredriksson.

Sommarens är dramatiserad av Regina Veräjä, Markus Forsberg och Erling Fredriksson.

Premiären för sommarteatern av Tornedalsteatern är fredagen den 28 juni i byn Erkheikki.

Vilka: Erling Fredriksson står för regi och musikalisk ledning, berättare: Anders Drugge.

I rollerna bland annat Josefin Ruotimaa, Ann-Sofie Törmä och Anders Karkea

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!