En mörk historia

Selma Lagerlöf stöttade rasbiologin. Det hävdar journalisten och författaren Bosse Schön i en artikel, som väckt debatt. "Vi måste gång på gång berätta den mörka delen av vår historia och vårt arv. Vi var världens mest rasmedvetna folk", säger han.

Foto: No Byline

Kultur och Nöje2009-07-30 06:00
Ikeagrundaren Ingvar Kamprad och regissören Ingmar Bergman är två exempel på framstående svenskar som medgivit sin tidigare sympati med naziströrelsen. Selma Lagerlöf däremot tog avstånd från antisemitismen. Bland annat hjälpte hon den tyskjudiska författaren Nelly Sachs att fly till Sverige.
I en artikel på debattsajten Newsmill skriver dock Bosse Schön att Selma Lagerlöf haft samröre med rasbiologiska rörelsen vid ett tillfälle 1921.
Inlägget har fått över hundra kommentarer. Nobelpristagaren i litteratur ska ha stöttat en rasbiologisk skönhetstävling, där en "äktsvensk kvinnotyp" korades.
- På den tiden var det inget uppseendeväckande. Det fanns en stor acceptans för rasbiologi, både inom forskningen och svensk politik. Det var tidens anda och Selma Lagerlöf var en del av den tiden, säger Bosse Schön.

Tävlingen, med en dam- och herrklass, anordnades av det rasbiologiska institutets chef Herman Lundborg tillsammans med den konservativa tidningen Stockholms Dagblad. Selma Lagerlöf bidrag till tävlingen ska ha varit ett signerat exemplar av sitt verk om författaren Zacharias Topelius, vilket offentliggjordes i Stockholms Dagblad.
Vad tyder på att det var en medveten handling från Selma Lagerlöfs sida?
- Det står tydligt att det är gåvor från privatpersoner som är intresserade av ämnet. Klart att hon visste vad hon gjorde, säger Bosse Schön.

Forskaren Jenny Bergenmar, filosofie doktor i litteraturvetenskap, deltar i projektet "Läsarnas Lagerlöf. Allmänhetens brev till Selma Lagerlöf, I-II".
Hon bekräftar att det förekom korrespondens mellan rasbiologiske institutets chef och Selma Lagerlöf.
- Ja, han skrev till henne några gånger. Men vi har inte tillgång till hennes svar. Det kan vara viktigt att ha hela kontexten framför sig innan man drar för stora växlar. Vi vet inte om hon personligen svarade.
Jenny Bergenmar har dock inte stött på andra handlingar som pekar på att Selma Lagerlöf haft något samröre med den rasbiologiska rörelsen.
- Det finns mer att hämta om man vill skriva om andra i hennes samtid. Men det blir mer intressant att lyfta fram Selma Lagerlöf eftersom hon var så god och humanistisk i allmänhetens bild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!