Thore Fahlén föddes 1926 och hade redan i unga år förutom musiken också sportintresset. Han var en hejare i rephoppning och i boxning blev han juniordistriktsmästare. Efter utbildning till mejerist på lantbruksuniversitet i skånska Alnarp tog han trumpeten och flyttade till Kalix och en chefstjänst på NLP-mejeriet. Kalix mejeri upplevde med mejeristen Thore Fahlén sin storhetstid och tog hem priser och erkännanden för bästa mejeriprodukter i Norrbotten och Västerbotten.
Kalix musikeravdelning 91 gjorde också framgångar, med växande verksamhet och medlemsantal som även omfattade Haparanda och Tornedalen. År 1955 firades föreningens 20-årsjubileum. NSD skrev då att det var högtidligt värre i hotell Valhalls vikingasal, när Kalixmusikerna avdelning efter sedvanligt årsmöte och gratulationstal av ombudsmannen, firade sitt jubileum.
Musiklivet i bygden frodades och Tore Fahléns entusiasm som ordförande och förmåga att ta till sig nyheter i musiken var i hög grad en bidragande orsak. I Norrbotten var det i mitten av 1950 talet stor konkurrens om danspubliken och swingrelaterad dansmusik låg högt på menyn på alla dansställen.
Många orkesterledare i motsats yrkesmusiker, hade ett vanligt civilt jobb vid sidan om musikerlivet och så var fallet såväl med konkurrenterna Kalle Bertlin i Malmberget och Lennart Lindblom i Boden liksom för Thore Fahlén i Kalix. Konkurrensen påverkade dessa musiker till lyhördhet för nyheter och stilförändringar inom jazzen och populärmusiken.
Fahléns sexmannaorkester bjöd på bred repertoar, från swingjazz till för tiden efterfrågade låtar. Turnébilen var en stor, en 1955 års Chevrolet med släpvagn. Kontrabasen knöts fast på taket och det hände kalla vinterdagar att den fick spettas loss.
Thore Fahléns huvudinstrument var trumpet och saxofon. Trumpeten av märket Olds, kända för att var mästerligt handgjorda i USA, och saxofonen av märket Beuscher. Spel och noter utvecklades under tidiga årens lopp. Som ung pojke var Thore Fahlén ständig gäst och elev hos Kramfors hornorkester och Bengt Värnblom. Det lade grunden till Thore Fahléns musikerkarriär.
Musiklivet stod högt i taket hos familjen Fahlén på Korpralsvägen i Kalix, men även stadens musikliv tog fart. Vid Kalixmusikernas vårbal den 1 maj 1956 var inte mindre än åtta orkestrar representerade. Förutom Fahléns orkester var det Ture Hartmans, Harry Hennings, Rune Wikströms, Tor-Börje, Blombäcks, Ragnars och Wainonas.
Såväl mindre som större byar drogs med. Det fanns danshak i Nyborg, Korpikå, Karlsborg, Risön, Sangis, Bjurå samt de större orterna Haparanda och Övertorneå. Hotell Valhall var orkesterns hemmaarena.
Fahlén var stor beundrare av saxofonister som Lester Young, Ben Webster men även Lars Gullin och Arne Domnérus. Det satte spår i hans eget spel. Ibland tog han ventilbasunen som omväxling och den kom även till användning vid framträdanden Karlsborgs musikkår.
Hans djupa engagemang inom musiken på orten och länet ledde till att han blev ombudsman i Musikerförbundet under flera år, så småningom avlöst av en annan orkesterkändis i norr, Yngve Forsell i Skellefteå.
Under 1960-talets senare del skedde strukturförändringar inte bara inom musiken utan också inom mejeribranschen. För Kalix betydde det vinna eller försvinna i kampen med konkurrenten i Hedenäset. NLP mejeriet med dom stora bokstäverna på taket Mjölk-Smör-Ost-Nordanglass drog det kortaste strået och nedläggningsbeslutet blev ett faktum. Branschens strukturförändringar tvingade många att flytta söderut eller ta ett annat jobb, så blev det också för Fahléns familj.
Nu klingade inte längre Fahléns signaturmelodi Bye bye blues på danshaken i östra Norrbotten och Kalix miste inte bara mejeriet utan också en musikprofil. Flyttningen söderut innebar en tid i Östergötland, där han återfanns i ett antal lokala orkestrar. Sedan blev det Arla i Stockholm fram till pension och där han också medverkade i olika orkestrar. Thore Fahlén avled år 2012 i en ålder av 86 år.