En liten ö av alternativ populärkultur
NSD:s Olle Sjögren är måttligt intresserad av Thomas Ledin och Mikael Wiehe. Därför spenderade han hellre hela Luleåkalaset-helgen i Klubbtältet. Det här är hans utlåtande.
Publiken valde Tomas Ledin istället för Erik Zettervall.
Foto: Simon Eliasson
Luleåkalaset kommer alltid i första hand vara en folklig familjefest och i andra hand en musikfestival. Just därför är Klubbtältet så viktigt. Det står där i periferin, som en liten, liten ö av alternativ populärkultur i en ocean av förutsägbar svennighet. Att ön var uppskattad visade sig redan förra året, med Marble Station och Young Ivys välbesökta spelningar i färskt minne. Men inför årets festival verkade den ha växt sig större än någonsin. Det kompetenta klubbkollektivet Tigerboys hade anlitats för att fixa festen alla tre kvällar och kunde tidigt stoltsera med bokningen av Teki Latex på lördagen. Den franske hiphopartisten är med i kvartetten TTC, men släpper även skivor och turnerar under eget namn. Dessutom är han en av grundarna för skivblaget Institubes som har Para One, Surkin och det unga housegeniet Bobmo i sitt stall. Teki Latex var en högintressant bokning och ett oväntat stort namn på det annars så svenska, så tråkiga, så oerhört oexotiska Luleåkalaset.
Med Teki Latex lagd på sista dagen riskerade de övriga två dagarna att bli lite av en transportsträcka. Så blev det inte alls inledningsvis. Torsdagens klubbtält uppvisade istället en fantastisk kontrast till de övriga festivaltälten.
Visserligen dansades det linedance i Bluestältet, och det var drag(show) i dubbel bemärkelse i Schlagertältet, men det dansgolv som skapades i torsdags i Klubbtältet är ojämförbart med allt annat på festivalen. Odiskutabel, ren eufori. Tigerboys idé att låta en stor del av Luleås klubbarrangörer - bland andra folket bakom Klubb Kultur, Trubbel och The Gap - samsas kamratligt om skivspelarna under kvällen var briljant. Trots att musiken kanske blev lite väl eklektisk i slutändan (en musiksmak per DJ). Tigerboys-medlemmen Tomas Niemi förklarade tidigare att han inte känner någon konkurrens från andra arrangörer, att han snarare vill föra fram alla alternativa klubbar i staden, och att det var därför de valt att sammanföra hela branschen under torsdagskvällen. Solidariskt av honom.
Fredagen blev lite av ett eldprov för hela festivalen. Torsdagen var välbesökt. Men också gratis. Var utbudet resten av helgen så pass bra att folk skulle betala för de dyra biljetterna? Nja. Besökarna var märkbart färre inne på området. Så tyvärr även i Klubbtältet. Det fylldes på lite mer den sista timmen när en av Luleås bästa artister just nu, rapparen Zacke, äntrade scenen. Han har utvecklats enormt det senaste året och har en potentiell hitlåt i Spela Mig På Radion. En klatschig, ironisk sak med autotune på sången som mer än gärna hade fått ersätta Promoes vedervärdiga Svennebanan som årets stora sommarplåga. Zacke gör perfekt partymusik. Hans rhymes smattrade med en kulsprutas frekvens mot den lyckligt dansande publiken.
Så var det lördag, festivalfinal. Hela dagen kändes som en enda lång nedräkning. När klockan närmade sig midnatt drabbades alla som inte gillar Thomas Ledin av en fruktansvärd ambivalens: bob hund på Södra hamn-scenen eller Teki Latex i Klubbtältet? Många valde det första alternativet. Ett klokt val, skulle det visa sig. Stämningen i Klubbtältet på lördagen var inte alls lika bra som tidigare. Bara halvfullt klockan ett, en timme efter start. Därefter hade det kunnat bli mycket bättre när publiken började strömma till från Södra hamn där bob hund slutat spela.
Konstigt nog verkade vakterna ha något emot att släppa in fler, trots att det lätt hade rymts 100 personer till. Kön utanför tältet växte till 20 meter och förblev lång ända till kvällens slut - utan att publiken där inne växte märkbart. Det fanns inga synliga orsaker till vakternas besynnerliga agerande. Ingen biljettkassa eller garderob fördröjde insläppet. Ett stort hål gapade tomt på dansgolvet hela kvällen. Varför fick ingen komma in? Var folk för berusade? Ett fullpackat tält hade gjort Teki Latex spelning så mycket större rättvisa. Och om han hade gjort den live. Nu spelade han "bara" ett DJ-set, som förvisso höll hög kvalitet, men det var fler än jag som trodde att han i alla fall skulle ge oss några rhymes.
Sammanfattningsvis var helgen i Klubbtältet godkänd, inte mer. Tigerboys gjorde ett fantastiskt jobb med tanke på att de yttre förutsättningarna var dåliga. Då menar jag framförallt att tältet öppnade 00.00 och stängde 02.00. Att hinna skapa en bra stämning på enbart två timmar klarar bara ett fåtal DJ:s i världen. Folk måste hinna ta en bärs och känna lugnet innan de ger sig ut på dansgolvet. Vilket såklart även gäller Luleås uteliv i allmänhet, där alla nya krögare bara kommer att få alkoholtillstånd till 02.00. För de stora, etablerade krogarna gäller samma öppettider som tidigare. Otroligt orättvist. Det kommer leda till att ingen vill starta upp nya verksamheter, vilket i sin tur leder till att konkurrensen dör och någon ambitionslös svennekrögare får monopol på Luleås nöjesliv. Att Luleå kommun inte förstår att ett sådant analt paragrafrytteri kommer döda Luleås nöjesliv med tiden är årets största gåta.
Bäst: De många utomhuspissoarerna som minimerade köbildning.
Sämst: Att man inte kunde gå ut och använda pissoaren utan att behöva ställa sig i kön igen.
Fråga: Varför var det lysrörsljust i hela tältet?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!