En lektion i cynisk kapitalism
BOKBomull - En solkig historiaGunilla AnderOrdfront
Foto: AMR NABIL
Svenskar köper 60% mer kläder idag än för tio år sedan. Jämfört med andra varor har de blivit billigare. Idag kan man till exempel köpa en t-shirt för en dryg 50-lapp, men kostnaderna för den är mycket högre än vad prislappen anger. Vem betalar då priset?
Det svarar Ander på när hon besöker några av världens största bomullsproducenter och möter grava missförhållanden. I Uzbekistan är barnarbete förbjudet, men det hindrar inte regimen från att tvångskommendera både vuxna och barn ut på bomullsfälten när det är dags för skörd. En tradition från Stalins tid. Ett tungt och riskabelt arbete eftersom bomull kräver mer bekämpningsmedel än de flesta grödor och arbetarna praktiskt taget är oskyddade.
Några andra som betalar ett högt pris för sin bomullsproduktion är de afrikanska småodlarna. Deras stora problem är USA , där bomullsodlarna subventioneras kraftigt vilket lett till överproduktion och dumpade priser i hela världen. Trots att WTO redan 2001 beslutade att de fattiga länderna hädanefter skulle prioriteras så är det USA som håller fast dem i fattigdom när man bryter mot WTOs handelsregler och favoriserar sina egna odlare med protektionistisk politik. I de västafrikanska bomullsländerna talar man om ett modernt slaveri.
Ander framhåller också andra kostnader som bomullen för med sig. Det är en galopperande miljöbov som hotar tillgången på rent vatten och torkar ut stora landarealer eftersom den är mycket vattenkrävande, och den biologiska mångfalden reduceras av alla bekämpningsmedel som bomullen sprutas med.
Riktigt intressant blir Ander när hon steg för steg redogör för förhandlingsrundorna mellan de rika och fattiga länderna i WTO under nio års tid. Det är ett spännande, men också frustrerande spel att följa. De fattiga körs till en början över av de rikas maktspråk, men efterhand samlar sig u-länderna i gemensam front mot i-ländernas tomma löften och rollfördelningen förskjuts delvis. En Davids kamp mot Goliat ger en vink om att kartan håller på att ritas om av de nya ekonomierna som inte längre tigande accepterar att spela rollen av lillebror.
Bomull har odlats länge. Man började i Mexico för mer än 8000 år sedan, skriver Ander och sammanfattar bomullens historia som skapat väldiga förmögenheter, men också mycket lidande och vedermödor - slaveri, barnarbete, utnyttjad arbetskraft och exploaterade områden. Anders Bomull - En solkig historia är en nyttig och läsvärd lektion i cynisk kapitalism och krass ekonomisk imperialism när den är som allra värst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!