JANUARI: Det nya året har knappt kommit ur startblocken innan en ny medial motgång väntar för Norrbotten. Sveriges televisions lägger ner Uppdrag gransknings redaktion i Luleå.
NSD-kulturs man i Moskva, Björn Löfström, beskriver hur kloka ryssar faller i farstun för Den Starke, alltså Vladimir Putin. Och inte bara ryssar. ”Ondast gör mig lysande artister som Sven Wollter. Kan uttolka allt. Kan gestalta alla. Kan bara inte fatta verkligheten”, skriver Löfström.
Wollter är inte sen att svara: ”... du ska få en kram om du får tummen ur röven och kommer med i kampen för en bättre värld.”
Karin Mamma Andersson, med rötterna i Luleå, ställer ut i New York och säger så här om sin position i konstvärlden: ”Det är klart att jag gått in i en borgerlig fälla själv, det finns väl inga som är så stora golddiggers som dom som inget guld hade”.
”Att sticka ut tungan och smaka på luften är sällan det man vill göra under konserter. Här är det helt naturligt”, skriver recensenten Johan E Skoglund om årets premiär för Ice music på Gültzauudden i Luleå och beskriver konserten med isinstrument som det häftigaste han någonsin recenserat.
Assa Kauppi, med rötterna i Kangos, ställer ut i Konsthallen i Luleå, bland annat skulpturer på små barn. Förebilder är skönhetstävlingar för barn i USA. ”Jag lockades av det bisarra i dessa tävlingar”, säger hon.
I Kiruna dammas den stora konstskatten av och en del ställs ut. ”Jag har valt bort Grünewald och prins Eugen. Deras motivval passar inte”, förklarar curatorn Maria Ragnestam.
*
FEBRUARI: Kulturminister Alice Bah Kuhnke besöker Jokkmokks marknad och lovar en återställare av det regionala kulturanslaget.
I Galleri Skåda i Luleå kallar Katt Skarin och Anton Backe sin utställning för ”Typ graffiti”, för det där med graffiti är inte så solklart. Solklar är dock den fåtölj som Anton Backe slår sig ner i. Den är gjord av färgsprejburkar och inget annat.
Hertsö teaterförening ger farsen Det är nåt i pizzan, men får underkänt av recensenten Jan Bergsten: ”Allt finns där, men det lyfter inte för Hertsö teaterförening denna gång”.
Norrlandsoperan flyttar Figaros bröllop till år 2068, men vinner inget gehör hos recensenten Katrin Sten inför gästspelet i Boden: ”... vad en dystopisk framtidsbild med tillhörande vattenbrist tillför är jag fortfarande mycket osäker på”.
*
MARS: Sven Wollter gör huvudrollen i Norrbottensteaterns Drömspelet och imponerar på recensenten Jan Bergsten: ”... en scengolvets mästare som fyller Drömmaren med kött och blod”.
Tornedalsteatern ger Tro hopp och kärlek av Marianne Castegren och recensenten Anneli Mäkinen är nöjd: ”Ibland förs tanken till Shakespeares ’Midsommarnattsdröm’, ibland till Gullbergs ’Förklädd gud”.
Pjäsen Avgörande ögonblick av Rasmus Lindberg bygger på norrbottningarnas egna berättelser. ”... ett roligt experiment i att förädla människors privata berättelser till något som ger utbyte också för andra”, skriver Jan Bergsten.
Lina Stoltz från Överkalix kommer ut med en ny ungdomsroman, I morgon är allt som vanligt om att ha en mamma med alkoholproblem. Maria Vedin gillar den: ”... har modet att ta tag i mycket svåra problem”.
”Jag anser att de svenska medierna ger en onyanserad bild av Ryssland”, säger filmaren Gunilla Bresky i en intervju. Hon har vunnit flera priser för filmer om just Ryssland.
Publiken sviker och därför beslutar Norrbottensteatern att ställa in alla föreställningar av Drömspelet efter påsk. Huvudrollsinnehavaren Sven Wollter är besviken: ”Frågan är vad det är för fel när det är en föreställning som publiken som kommer älskar.”
Sven Wollter ger i stället Cabaret för hemlösa på Norrbottensteatern. Behållningen går till hemlösa och fler borde ha gått på denna kabaré, anser recensenten Jan Bergsten: ”... så här roligt har vi inte haft på Norrbottensteatern sedan Carin Mannheimer-pjäsen I sista minuten.
Konstnären Heide Krönlein känner sig färdig med sin konst. Därför kommer hon att elda upp allt, inför publik.
Nobelpristagaren Tomas Tranströmer dör den 26 mars.
Karungi teaterförening ger Karungi utrikes - när kriget kom till Karungi om den dramatiska ruschen under första världskriget. Det gör föreningen rätt i, enligt recensenten Jan Bergsten, som berömmer manus och regi: ”Bror Astermo lyckas också leda amatörerna rätt i en balansgång mellan teater och revy”.
*
APRIL: Kiruna kommun lägger ner fritids- och kulturnämnden. Första offret blir Opera vildmark som ger sin sista föreställning. ”Vi kommer att grina på söndag, men man måste gå vidare. Stänga en dörr för att öppna en ny helt enkelt”, säger Carina Henriksson, skaparen av Opera vildmark i Lainio.
Norrbottens ambassad för konst öppnar igen i Stockholm och NSD:s recensent Jan Bergsten ser en uppryckning. Mats Wikström har en stor installation med ett sticktak, en huggkubbe och ekorrar som höjer högra handen till hälsning. Om den skriver recensenten: ”Det är ju så det är just nu, det bruna tränger sig på under sticktakets folkhem, smyger sig på likt dessa små, söta ekorrar”.
*
MAJ: 20 kulturarbetare i Luleå har tröttnat på att vänta och skriver ett debattinlägg om Dansens hus, riktat till politikerna, att det bör skapas i gamla Åhléns-huset. ”Det här är en lokal som kommer att bidra till att utveckla en hel konstform, hela kulturlivet och samhällslivet i Norrbotten”, skriver de 20. Samtidigt skriver kulturredaktören i en krönika att Luleå måste få bli Norrbottens kulturhuvudstad.
Projektet att kartlägga Malmberget går mot sitt sista år och kvinnorna har hamnat i skuggan. En gubbe i Malmberget och en gubbe i Gällivare. Så är det i statyernas Sverige. Bara var tionde är en kvinna. Dags för Agda Rössel, huggen i sten, skriver kulturredaktören.
I Piteå öppnar en ny konsthall, Kalejdo, med broderi av Brita Weglin och storviltjakt av fotografen David Chancellor.
Dagen efter står det klart att en annan konsthall stängs, Galleri Skåda i Luleå. Pengar finns inte för att driva verksamheten vidare.
*
JUNI: Koreografen Mats Ek ger Yxa i Haparanda och Piteå med två dansare i 60-årsåldern. ”Vedträna flyger åt alla håll och slagen är träffsäkra”, skriver recensenten Susanne Holmberg.
Havremagasinet öppnar en ny utställning. Utanför dundrar ståltåg förbi, inne i magasinet dansar ”Nordpilen” i koreografi av Marianne Wikström. Annat som kan upplevas är Kerstin Hedströms höghus byggda av blisterkartor från medicinförpackningar.
Debatten om Dansens hus går vidare. ”Låt inte detta tillfälle gå oss förbi, kämpa för Dansens hus”, skriver Liselott Miranda, arkitekt.
Länsmuseerna i Norrland gör utställningen Inland, men faller i onåd hos recensenten: ”... bär drag av kommunal näringslivssekreterare, som likt en ”Bagdad Bob” bara vill ge den positiva bilden.”
Tornedalsteatern lyfter fram lokal nyskapad dramatik och ger Satu-jävla-helvetes-maa, av bodensaren Charissa Martinkauppi som också regisserar pjäsen. ”En finslipad, banbrytande pjäs”, enligt recensenten Anneli Mäkinen.
*
JULI: Dansens hus-debatten går vidare, nu med ett inlägg av 93 kulturarbetare. ”Slaget är inte förlorat”, skriver de.
Kultursidan kan visa hittills okända bilder av Nobelpristagaren Eyvind Johnson, från hans sista resa i Norrbotten i juli 1976. Han avlider månaden efter.
En nutida Bodenförfattare intervjuas, 28-åriga Andrea Lundgren, som har sin skrivarstuga vid barndomshemmet i Vittjärv. Hennes tredje roman är nu på väg att ges ut av Natur & Kultur.
”Jag är upprörd. Från kommunen har man sagt att vi inte skulle beröras. Men nu är vi sålda.” Konstnären Karin EE von Thörne Haern uttrycker sin ilska över att Rikshem-affären också omfattar kulturen, ateljéerna på Kronan.
*
AUGUSTI: Fotografiska i Stockholm visar en ny sida av målaren Anders Zorn: fotografen Anders Zorn. ”Han är en reportagefotograf. Före sin tid.”, skriver Jan Bergsten om utställningen.
Peter Johansson romandebuterar med I berget begravt och hyllas av recensenten Maria Vedin: ”Mycket bra skrivet och gestaltat.”
Tornedalens museum i Torneå har fått ny kostym och blivit en gemensam angelägenhet för båda gränsstäderna. Nyöppningen har den nya basutställningen Våra städer på gränsen.
I grannhuset finns Aine konstmuseum och där ställer målaren Hanna Kanto och skulptören Essi Korva ut. ”Sommarens bästa utställning för norrbottningen som vågar överskrida läns- och landgränsen”, skriver Jan Bergsten.
Karin Enberg meddelar att hon slutar som chef för Norrbottensteatern. Hennes tillfälliga efterträdare blir Elisabeth Lax, chef för kultur och utbildning på landstinget.
Ung scen norr ger sin första pjäs Man vänjer sig ju vid det vackra, byggd på ungdomars berättelser. ”Det fina är att här finns mycket humor, och att skådespelarna samtidigt lyckas behandla ungdomarnas berättelser med respekt”, skriver recensenten Pelle Lindblom.
*
SEPTEMBER: Tornedalsteatern får en ny chef: Carina Henriksson. Hon förklarar att hon vill att teatern ska spela i hela Norrbotten. En ny länsteater är född.
Kulturnatten i Luleå firar tio år med 45 scener och 200 scenframträdanden. Det är rekord.
Norrbottensteatern ger Det magiska skåpet, byggd på tre klassiker av H C Andersen, i regi av Karin Enberg. ”... vi lever vidare i vår verkliga sagovärld, men vi behöver påminnas om den och det görs utmärkt i denna enaktare för en publik från 5 år till, ja vi kan väl säga 105”, skriver recensenten Jan Bergsten.
*
OKTOBER: Jenny Nordmark lyfter in fem korgar med gruvavfall från Norrbotten i Konstakademien i Stockholm. ”Jag vill visa fördelningspolitiken”, säger hon om installationen.
Skånepoeten Ida Börjel får Erik Lindegren-priset. ”Jag går med ett inre leende. Det känns så fint, jag spricker upp inombords”, säger hon i en intervju om Luleå kommuns pris.
Norrbottensteaterns stora höstuppsättning Tolvskillingsoperan går inte hem hos recensenten Jan Bergsten: ”Det känns som regissören Hedvig Claesson varken tar Brecht eller sin publik på allvar. Vi får ingen chans att komma in i historien och figurerna blir aldrig personer”.
Svetlana Aleksijevitj får Nobelpriset i litteratur. 2007 gjorde hon en författarturné i Arjeplogs kommun, arrangerad av fotografen Maria Söderberg.
Författaren Åsa Larsson gästar Kiruna bokfestival och med författarkollegan Ingela Korsell möter hon 30 femteklassare på stadsbiblioteket. ”Att man satsar på barnkultur fastän det inte är lönsamt rent ekonomiskt – det får mitt författarhjärta att bulta”, säger hon.
En annan författare med Kirunabakgrund besöker Luleå, Ann-Helén Laestadius. Hon har skrivit ungdomsromaner men avslöjar nu att hon bär på en deckare med samisk utgångspunkt.
17-åriga Moa Backe i Malmberget vinner novelltävlingen Lilla Erik Lindegren-priset med Lydia. ”En stark välkomponerad berättelse”, är juryns betyg.
*
NOVEMBER: Carolina Falkholt ställer ut graffiti i Havremagasinet, eller kanske något annat. ”I flera år lekte jag med ordet grafitta, en egen konstform, mera samtidskonst. Graffitin var inte tillräcklig för mig”, säger hon.
Ulrika Berge är årets Kirunastipendiat och ställer ut i stadshuset. ”Jag har lust att komma hit och vara och skapa”, säger hon om Kiruna.
I Stockholm rivs Slussen och en opinion föds för att rädda Luleåkonstnären Ingemar Callenberghs väggmålningar i Kolingsborg. Stockholms kulturelit mobiliseras, men förgäves.
Britta Marakatt Labba har en retrospektiv utställning i Norrbottens museum. ”Broderi är långsamhetens estetik”, säger hon om jätteverket Historia, som skildrar hela den samiska historien och tog fyra år att färdigställa.
Giron sámi teáhter ger pjäsen Reaktor, om en kärnkraftsolycka och några innestängda människor. ”Det är ett intressant uppslag till ett drama, men det blir lite för jämntjockt. De 90 minuterna saknar dramatiska tillspetsningar”, skriver Jan Bergsten i recensionen.
Norrbottensteatern avslutar säsongen med Julshow. ”Efter Tolvskillingsoperan känns denna julshow förlösande”, berömmer recensenten Jan Bergsten.
Korpilombolo kulturförening arrangerar ännu en Nattfestivalen under decembers första tretton dagar. ”Norrbottens festligaste och mest egenartade kulturevenemang”, skriver kulturredaktören i sin krönika.
Flitiga Tornedalsteatern lägger urpremiären av I morgon är allt som vanligt i Luleå, pjäsen efter Lina Stoltz nya ungdomsroman. ”... en pjäs som är värd att ses inte bara av en ung publik”, skriver Jan Bergsten i recensionen.
*
DECEMBER: Operasångaren från Kalix Anders Nyström gör sin sista föreställning på Operan i Stockholm i uppsättningen La Bohème.
Tonsättaren Jan Sandström, Luleå, skriver musiken för Drottningholms slottsteaters 250-årsjubileum.
Tornedalsteatern får NSD:s kulturpris på 25 000 kronor för 2015. I motiveringen heter det att den lyfter fram samtidens dramatik i hembygden – och hela Norrbotten. ”En fantastisk start på vårt jubileumsår” säger Carina Henriksson, teaterchef.
”Kulturskymningen har blivit till natt”, skriver Norrbottens teaterföreningar i ett debattinlägg efter Norrbottensteaterns beslut att ställa in turnén med pjäsen Bäst före. De fruktar att Norrbottensteatern blir Luleå stadsteater.
Exiled Dance Crew ger Cirkus Exiled i Kulturens hus stora sal. ”Inte ett enda julattribut i sikte, skönt!”, skriver recensenten Susanne Holmberg.
Kjell Törmä ger ut ännu en bok i serien Ögonblick i Kiruna, nu åren 2012-2015. Recensenten Jan Bergsten är överväldigad: ”... för tankarna till dokumentärfotografins pionjärer i Norrbotten, och namn som Mia Green i Haparanda, Lea Wikström i Malmberget, systrarna Tegström i Luleå och Borg Mesch i Kiruna”.