En kristen och en muslim i samtal om livets frågor

BOKVem är du? En muslim och en kristen samtalarMohamed Omar och Mikael Mogren(Cordia)

Kultur och Nöje2008-09-20 06:00
Jag läste i tidningen häromdagen om en begravning av en liten pojke vars mamma var kristen och pappan muslim. De ville ha en ceremoni med närvaro både av en präst och en imam.
Båda samtyckte, men ändå spårade det hela ur och bråk uppstod om detaljer.
Jag blir så trött när jag läser om den typen av konfrontationer.
Särskilt onödigt upplever jag det efter att precis ha avslutat Mohamed Omars och Mikael Mogrens bok Vem är du? som är ett årslångt samtal i mejl-format mellan poeten och muslimen Mohamed och den kristna prästen Mikael.
De visar med sitt exempel hur givande det kan vara med kontakt över religionsgränserna om man bara är beredd att lyssna.
De är vänner och blev som sådana efterhand mer nyfikna på varandra.
Vem är du? undrade de.
Det resulterade i en dialog om religion, livsfrågor, människosyn, ondskan, familjens roll och betydelse, terrorism, islamofobi och mycket mera.
De för hela tiden sina diskussioner mot en bakgrund av religion - kristendom och islam, men också andra religioner, för båda är starka i sin tro och engagerade i omvärlden.
Det är två kloka herrar som samtalar, de reflekterar både över sina frågor och svar och meningsutbytet löper därför friktionsfritt även om det händer att tonläget skärps. Men i första hand utmärks deras samtal av respekt, vänskap och nyfikenhet.
De sticker inte under stol med motsättningarna mellan dem, men de dramatiserar dem inte heller. Och överlag är de förvånansvärt eniga även om deras perspektiv skiljer sig åt. Som de säger så härstammar båda religionerna ur judendomen och har i grunden mycket gemensamt.
För både Mogren och Omar är religionen en trygghet och identitet, men också ett verktyg och en drivkraft som kan användas för att förändra saker. Men terrorismen då? Och islamisterna? Mogren pressar Omar, men han vill inte stå till svars för handlingar han, och de allra flesta muslimer, tar kraftigt avstånd ifrån.

Jag tycker om att följa Omars och Mogrens samtal i Vem är du? De formulerar sig väl och tar sig tid att reda ut begreppen, tjatar lite på varandra och tillstår sina tillkortakommanden. Det är inte alltid lätt att leva som man lär. De vill inspirera andra till liknande samtal om livsfrågor, men dessutom ger boken en inblick i islam som bryter av markant mot den stereotypa bild som massmedierna presenterar.
Och med tanke på att antalet muslimer i Sverige vuxit från cirka 500 på 50-talet till närmare 500000 idag så borde det finnas ett intresse för att dels undanröja misstron som finns på båda sidor, dels öka förståelse mellan oss. Då är Vem är du? en mycket bra introduktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!