En klassisk och angelägen historia

BANANASPremiär: 9 oktober 2009Regi: Fredrik GerttenSpeltid: 1 tim 27 minCensur: Barntillåten

Den kubanskättade advokaten Juan Dominguez är odiskutabel hjälte i omtalade dokumentären "Bananas". I verkligheten tycks hans roll betydligt mer tveksam.

Den kubanskättade advokaten Juan Dominguez är odiskutabel hjälte i omtalade dokumentären "Bananas". I verkligheten tycks hans roll betydligt mer tveksam.

Foto: WG Film

Kultur och Nöje2009-10-09 06:00
En advokat knyter slipsen runt sin välmående hals och blickar från sitt lyxkontor ut över downtown Los Angeles innan han sätter sig i den röda Ferrarin för en lusttur runt kvarteret. Filmens storskurk?
Nej, advokat Juan Dominguez är hjälten i den vita hatten, altruisten som egenhändigt reser till Nicaragua för att hjälpa bananarbetare som blivit sterila av det förbjudna bekämpningsmedlet DBCP, använt av multinationella jätten Dole.

Fredrik Gerttens extremt omtalade Bananas är som bäst just när den överraskar och drar undan fördomarnas matta under publikens fötter. Ett par gånger gör den det.
Men i stora stycken är den tvärtom en mycket konventionell dokumentär, en klassisk, angelägen historia om hur det stora företaget ger sig på det lilla folket.
Och en bra historia - men tyvärr inte en bra berättad historia. Bananas lider svårt av bristen på skärpa i dramaturgin; det blir trögt och statiskt.
Säga vad man vill om Michael Moore, Janne Josefsson och deras relationer till sanningen, men de har karisma och showmanship och i deras sällskap blir man aldrig uttråkad, alltid engagerad. Bananas känns i jämförelse som en överpedagogisk föredragshållare.

Det går förstås inte att recensera Bananas utan att nämna de infekterade domstolsprocesser som blivit filmens ofrivilliga eftertext. Lika påfrestande som det är att följa megakoncernen Doles förföljelse av Gertten och hans film, lika frustrerande är det att se de filmiska blottor som Gertten visat sin motståndare.
Han borde ha gått djupare in på det faktum att advokat Dominguez anklagats för bevisfusk och bedrägeri. Han borde ha avstått från att antyda att Dole dödar sina arbetare. Det hade inte gjort filmen mindre slagkraftig. Tvärtom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!