En kamp för livet

Hårda levnadsvillkor och starka människoöden träder fram när Bondersbyns hembygdsförening berättar om svunna tider vid Kalixälven.

Foto:

Kultur och Nöje2011-08-18 07:58

NY BOK
Svunna tider vid älven
En bok om Bondersbyn, Marieberg
och Stora Lappträsk
Bondersbyns hembygdsförening

Lång tid har förflutit sedan de första människorna bosatte sig
i det område vid Kalixälven som i dag går under namnet Bondersbyn. Sannolikt sökte sig jägare och fiskare till trakten så snart kustlinjen dragit sig tillbaka efter senaste istiden. Åtminstone har arkeologerna hittat boplatser, alternativt fångstplatser, som är 2 500 år gamla.

Men det är inte bygdens förhistoria det främst handlar om när Bondersbyns hembygdsförening ger ut sin bok. Författarna har fördjupat sig i lantmäterihandlingar, kungliga resolutioner, protokoll, husförhörslängder och andra skriftliga källor för att teckna bilden av Bondersbyns och de närliggande byarnas framväxt.

Jordbruk och fiske har genom århundradena varit de mest betydelsefulla näringarna i området och ägnas rejält utrymme i det 320-sidiga verket. Krononybyggen, flottning, soldatlängder, Amerikaemigration, skiftesreformer och jakträttens utveckling - allt är ambitiöst kartlagt.

Sammantaget är boken en värdefull dokumentation för alla som har en relation till området. Den innehåller också en hel del allmängiltig läsning som kan tilltala den historiskt intresserade. Ett exempel är den stora utdikningen av Kosjärvträsket då ett stort område våtmark omvandlades till skördemark som kunde försörja 300 kor med foder och därmed ge mat till ett ännu större antal människor. Det väcker tankar om människans enorma förmåga och vilja att kämpa för sin överlevnad.

Bondersbyn kan tyckas vara långt från världens stora skådeplatser, men boken gör tydligt hur världspolitiken påverkat bygden.

Freden i Nöteborg 1323, då gränsen mellan Svea rike och Novgorod ritades om, innebar början till en ny era i älvdalen. Härskarna i Novgorod gav upp sina anspråk på den laxrika Kalixälven och svenska staten började verka för att kolonisera landets norra delar. Möjligheten till fiske var en stark drivkraft i denna kolonisation.

Boken berättar också om indelta soldater, några av dem stupade i krig på främmande mark.

Beredskapsåren 1939-45 satte spår i byarna längs Kalix-linjen, vilket beskrivs i ett eget kapitel.

Muntliga bidrag från bybor och andra har tecknats ner. Läsaren bjuds på historien om Karl-August Nilsson från Bondeborg som 1912 begav sig till Klondyke och sex år senare återkom till Bondersbyn och sade sig ha "gjort många daler over there". Hemma i byn förlovade han sig med Hulda Karlsson, men när hon ville gifta sig skickade han henne i förväg till USA. Hans egen överfart dröjde, men när Hulda kom tillbaka fick han plötsligt bråttom. Eftersom han redan betalat hennes biljett en gång for han ensam och ansåg han att hon fick skylla sig själv.

Karl-August Nilsson återvände till staterna men blev troligen tvångsmobiliserad och skickad till Ryssland för att delta i de kontrarevolutionära styrkor som skulle störta den kommunistiska regeringen. Nilsson blev tillfångatagen och utväxlad. Efter ytterligare några år i USA återvände han än en gång till födelsebygden och kunde fortsätta att berätta om sina äventyr - historier som tack vare Bondersbyns hembygdsförening nu kan leva vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!