En gruvmorsa i födslovåndor

Arcushallen förvandlas för en kväll till ett musikteaterhus när Tornedalsteatern har urpremiär för pjäsen "Malmens väg". "Nytt och ovanligt nyttigt", säger körledaren Erik Vestberg om denna musikteater.

modigt. ”Malmens väg” måste trots allt beskrivas som en vågad och intressant satsning”, skriver NSD:s recensent.

modigt. ”Malmens väg” måste trots allt beskrivas som en vågad och intressant satsning”, skriver NSD:s recensent.

Foto: Jan Bergsten

Kultur och Nöje2016-08-17 06:00

Han är entusiastisk över uppdraget att få leda både orkester och kör. Orkestern är Norrbotten NEO och kören en blandning av professionella körsångare och amatörer. Det är inte heller alldeles enkelt för den erfarne körledaren. Han står inte så nära kören som vid vanliga konserter.

– I vissa satser är det långt till min hand och det måste jag kompensera med att vara tydlig, som när det är ett glissando på en takt, då måste jag vara extremt tydlig när jag slår in den, som en furir på en kaserngård.

För Erik Vestberg är det andra gången har leder musiken i en musikteater.

– Första gången var det den Sergeant Pepper-show som vi gjorde i Piteå och åkte på turné till Stockholm och Liverpool. Det är många år sedan. Den här typen av musikteater som vi nu gör är väldigt ovanlig. Här kan jag få sitta i åtta minuter och läsa den talade dialogen, sedan komma in och dirigera i två minuter. Det är ovanligt nyttigt och nytt. Här är inte bara kören viktig, det är ju också skådespeleri, ljus, dräkter och så mycket annat. Musikteater är en konstform som rymmer så många konstarter.

Men musikteater i Arcushallen?

– Det är ovanligt bra akustik här, det klingar fint för att vara i en sportarena. Det är fantastiskt att Tornedalsteatern ger sig i kast med detta. Det är jättekul att jobba med dem, säger Erik Vestberg som efter gästspelet i Tornedalsteatern leder sin vokalensemble under riksmötets öppnande.

Regina Veräjä är projektledare och den som håller samman jubileumsturnén. Hon är lugn inför premiären.

– Allt har gått planenligt. Det är en forcerad turné och då gäller det att tänka rätt redan vid första bygget. Arcus är en jättebra arena, här kan vi köra in utrustningen med bil direkt till där den ska sättas upp. Det är en stor logistik, men läktarna behöver vi inte ha med oss, det blir nya på vart ställe, säger hon.

Sedan måste hon se till så att kören går till sminkskolan. De ska lära sig att sminka sig själva, lägga den mask som passar pjäsen. Ingen får vara solbrun, för det blir man inte av underjordsarbetet. Sedan ska håret kammas bakåt.

– Körgrabbarna från Pello ska nu inte. De var måttligt roade, säger Veräjä

Lika lugn som producenten är regissören Håkan Starkenberg.

– Jag tycker det går bra, känner mig förvånansvärt lugn. Det mesta har flutit på bra. Vi kan avgränsa det stora rummet med ljusets hjälp. Det känns mäktigt och stort men samtidigt intimt.

Han är också den som har erfarenhet av musikteater.

– Jag är själv från början operasångare. Det jobbade jag med som frilansare i 20 år. Jag har tidigare regisserat opera och jobbat med en blandning av proffs och amatörer.

En viss spänning ligger i luften när ljuset släcks på måndagseftermiddagen. Det är det första genomdraget av pjäsen och nu är alla på plats, i scenkläderna. Den digitala scenografin tänds och vi förflyttas ner i gruvan och huvudpersonerna stiger in på scenen: "Gruvan", "LK", "Entreprenören", "Marknan" och "Rosten", alla skapade av gruvarbetaren Petri Tuominen, manusförfattaren.

Det som sedan utspelar sig är en surrealistisk berättelse om "Gruvan", en kvinna och maffiamorsa som föder söta barn med högt marknadsvärde som "Marknan" sedan kommer och hämtar. Och så finns där också "Entreprenören", men han misslyckas i försöken att förföra Gruvan.

Efter torsdagskvällens premiär i Arcushallen blir det föreställningar i Malmberget, Pajala, Kiruna och Pello. "Malmens väg" är Tornedalsteaterns jubileumssatsning då teatern i år fyller 30 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!