Ett besök IRL är förstås det förnämsta, men här ges faktiskt en möjlighet att känna konsthistoriens vingslag, även om man inte har vägarna förbi huvudstaden.
Det är ingen överdrift att påstå att prerafaeliternas konst, deras konstsyn och estetiska ideal har påverkat samhället, och inte bara det brittiska. Även Sverige influerades av denna rörelse, som började i mitten av 1800-talet i England, av en handfull djupt engagerade konstnärer.
Ämnen och teman med existentialistisk och visionär, ofta andlig koppling, uttrycktes i deras målningar med stor pregnans, detaljrikedom och en förmåga till besjälning som för de prerafaelitiska konstnärerna in i den livaktigaste och mest fruktbärande fåran av stilromantiken.
Konstnärer som Dante Gabriel Rossetti, William Hunt, Millais, och Ford Madox Brown har gjort de prerafaelitiska stilidealen odödliga, och faktiskt närmast självklart inlemmade i de estetiska ideal som präglat mycket av även 1900-talets konst och design.
Vi ser Carl Larsson och John Bauer som institutioner i det svenska, men tänker inte på att de var inspirerade av prerafaeliterna.
Gå in på Svenskt Tenn och känn igen designspråket från prerafaeliterna, i tygtryck och tapeter. Alla som sett en gammaldags bokmärkesängel har också sett ett prerafaelitiskt formspråket. Mycket av det vi kallar jugend inom konst och design bottnar i det prerafaelitiska. En hel del av vår uppfattning om kristusbilderna och andra religiösa gestalters fysionomier kommer härifrån, ja, listan över de bestående intryck denna konstnärliga rörelse skapat är förvisso mycket lång.
En rundvandring i utställningen eller en genombläddring av utställningskatalogen ger redan där de visuella bevisen för detta. I de tilltalande essäerna ges all övrig bakgrundsinformation och historiska fakta som tänkas kan för att få en djupare förståelse av den prerafaelitiska rörelsen och dess anhängare och utövare.
Personligen var jag frälst sedan innan på det mesta som hör prerafaeliterna till, men en sådan pärla som denna utställningskatalog/bok är, borde göra samma sak med den som kanske inte råkat på just den här kontinenten av konstvärlden tidigare.
Fotnot: http://www.nationalmuseum.se/sv/Besoka-museet/Utstallningar1/Aktuella1/Prerafaeliterna/PRB/