En dans som ger sig hän

Somos Dance Company med föreställningen ”Trans[e]ición”.

Somos Dance Company med föreställningen ”Trans[e]ición”.

Foto: Urban Jörén

Kultur och Nöje2016-11-16 23:23

Att dansa sig i trans. Bara släppa allt och dansa för sin egen skull. Det är ett mänskligt behov som man ser i alla kulturer i världen menar koreografen Lisa Janbell. Dansföreställningen "Trans[e]icón" som gästade Kulturens Hus i Luleå handlar om just det.

I föreställningen låter hon element av afrokubansk dans, hiphop och andra streetdancestilar, västafrikansk dans och samtida dans korsbefruktas i en uttrycksfull koreografi.

Inramningen är enkel. En helsvart ridå i bakgrunden och kostymerna är vardagliga kläder som dock bryter något med könsnormen. En av de manliga dansarna bär kjol.

Föreställningen inleds med ceremoniell traditionell kubansk sång men strax glider det över till suggestiva rytmer och elektronisk musik.

Föreställningen börjar lugnt men sakta men säkert stegras tempot och energin till en nästan ofattbar nivå. Dansarnas ger sig hän till max och har samtidigt en total kroppskontroll. Ofta ses dansarna med inåtvänd blick och halvslutna ögon, som om de verkligen var i trans. Det är vackert att se på!

Danskompaniet Somos är ett kulturellt utbyte mellan Kuba och Sverige. Hälften av dansarna kommer från Kuba och den afrokubanska danstraditionen (den som har sitt ursprung i afrikanska naturreligioner). Den svenska hälften är dansare som kommer från street, house och klubbvärlden. Det var koreografen Lisa Janbell som startade utbytesprojektet som nu mynnat ut i flera produktioner sedan starten 2012.

I Kulturens Hus satsning Dansserien var det här en mycket lyckad bokning.

DANS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!