"Pinnmannen" ingår som en av fyra utställningar under samlingsnamnet "Skilda världar – samma klot" med inslag från Indien, Mali och Hammarkullen i Göteborg. Henning Skogqvists värld skilde sig från de närmaste grannarnas där han bodde i Fredrikafors, nära Niemisel.
– Jag fick ett tips 1997. En bekant hade passerat ett märkligt hus, stannat, backat och pratat med husägaren. Åk dit och ta med kameran uppmanade han mig, säger Staffan Nygren.
Så gjorde han och träffade husägaren Henning Skogqvist på gårdsplan.
– Medan vi talade så förflyttade han sig sidledes och höll på med något bakom ryggen. Det såg märkligt ut, men så fick jag veta att han rätade upp tallplantor som krökts av snön. Allt skulle vara rakt.
Lutad mot husväggen fanns en stege med översta stegpinnen vadderad. Den använde Henning Skogqvist när han kvistade trädstammar och inte ville skada barken.
Staffan Nygren fick fotografera Henning Skogqvist och han kom sedan att göra regelbundna återbesök i Fredrikafors. Då fick han också stiga in i huset, som var fullt av späntved i prydliga förpackningar. På förstubron fanns också späntved på tork.
– Han var 84 år och förklarade späntveden med att han ville ha något att göra. Han buntade ihop dem med gamla förpackningar och även med korvskinn.
Henning Skogqvist hade också sin alldeles egna inrättning för sparpengarna.
– Han lade pengar i glasbukar som han gömde i skogen. Förra gången när sedlar skulle bytas ut, kom en av byborna till honom och förklarade att han måste växla in sina gamla sedlar. Hon fick följa honom ut i skogen och hämta en välfylld glasburk.
Det bar sig inte bättre än att gnagare varit på burkens tätningsring, så vatten sipprat in. Vattnet blötte upp sedlarna och bara en mindre del kunde tas ur burken. De hängdes på tork på klädstrecket. Resten var bara en blöt klump i burken.
– Riksbanken ordnade så att klumpen analyserade av ett laboratorium och han fick sedlarna utbytta. Det var en hel årslön där i glasburken, säger Staffan Nygren.
Glasburken, klädstrecket med sedlarna, rörlig film och stillbilder ingår i utställningen. Det gör också en modell av Skogqvists hus.
– Jag har aldrig tidigare byggt en modell. Huset tog med fyra och en halv månad att bygga.
Staffan Nygren vill inte bara visa upp ett original, han vill också visa filosofen i Fredrikafors.
– Han var en filosof och naturkännare. Jag känner respekt för hans sätt att vara nära naturen.
Henning Skogqvist avled 2006, 94 år gammal. Den sista tiden i livet bodde han på ett äldreboende i Råneå. Hans hus i Fredrikafors brändes ner av brandkåren.
Här kan du se Staffan Nygrens film om Henning Skogqvist: