Teateråret bjuder på två kvinnors föreställningar, två ytterst olika kvinnor: Liv Strömquist och Petra Mede. För den stora publiken är Liv Strömquist mest känd för sin tv-sända kulturresa genom Europa med akademiledamoten Horace Engdahl. För de mera insatta är Liv Strömquist, 38, bildkonstnären och serieskaparen. Hennes seriealbum är fyllda med klassmedvetenhet och feminism. Det senaste, ”Kunskapens frukt”, handlar om det kvinnliga könsorganet med en 40 sidor lång serie om mens med titeln ”Blood Mountain”.
När Liv Strömquist tar plats på Norrbottensteaterns scen är det med pjäsen ”Liv Strömquist tänker på dig!”. Den bygger på tre seriealbum: ”Prins Charles känsla”, ”Einsteins fru” och ”Ja, till Liv!”. Pjäsen hade urpremiär 2014 på Unga Dramaten/Elverket och lovordades av recensenterna. ”Hittar hon på? Knappast, men fakta vi sällan hör framföras blir med den Strömquistska skruven komik i kubik. Smärtsam sådan men vanvettigt rolig. Vi garvar åt oss själva så att vi gråter”, skrev recensenten Pia Huss i Dagens Nyheter.
Uppsättningen på Norrbottensteatern regisseras av Kia Berglund, konstnärlig ledare på Teater Giljotin i Stockholm. Hon regisserade också ”Bildmakarna”, Per Olov Enquists pjäs som Västerbottensteatern gav i Luleå i höstas. Rollerna i ”Liv Strömquist tänker på dig!” spelas av Jens Nilsson, Linda Wincent, Mikael Odhag och Kristine Guldbrandsen.
”Liv Strömquist tänker på dig!” har premiär i Luleå den 4 mars och turnerar därefter 28 mars-21 april till Kiruna, Gällivare, Överkalix, Pajala, Övertorneå, Piteå och Boden.
En månad senare, den 7 och 8 april, stiger Petra Mede fram på scen i enmansföreställningen ”Den ofrivilliga divan”. Den fick också ett positivt mottagande. ”Petra Mede är fortfarande en gåta. Men publiken har på djupet fått lära känna divan som roat dem genom åren. Och det är ju faktiskt hon som i det här sammanhanget är äkta intressant”, skrev Dagens Nyheters recensent Sara Martinsson efter den kändistäta premiären på Maximteatern i Stockholm.
Mellan Strömquist och Mede är det urpremiär för ”Mitt livs melodi”, Norrbottensteaterns egen uppföljare till populära ”Avgörande ögonblick”. ”Komiska betraktelser, skrämmande händelser och tragiska livsöden flätas samman till en färgstark väv med musik som haft en avgörande betydelse”, heter det i programförklaringen.
Rasmus Lindberg står för såväl manus som regi. Rollerna besätts av Karin Paulin, Roger Storm, Therése Lindberg, Mats Pontén, Maja Runeberg och Jonas Hellman. Den 11 mars är det premiär i Luleå och den går efter spelperioden i Luleå på turné till Kalix och Övertorneå.
Allra först ut under Norrbottensteaterns vår är en finskspråkig pjäs, textad på svenska. Det är ”Ur vattnets minne”, en dramatisering av Emmi Itärantas roman ”Memory of Water”. Den handlar om den unga Noria i en framtidsfantasi där människorna och vattenanvändningen övervakas av armén. Hon tvingas välja mellan säkerhet och strid, mellan kunskap och makt. Pjäsen spelas en kväll, den 4 februari.
Midsommar firas varje år på Hägnan i Gammelstad. Denna sommar blir det i sällskap med William Shakespeare. Norrbottensteatern satsar på något för denna teater så ovanligt som sommarteater och det görs i samarbete med Teaterhögskolan, som ägnat teaterstudierna åt just Shakespeare denna vinter. Vad är då mera naturligt att ge i det ljusa midsommarfirandet än just Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”. Det är en komedi med ämnena kärlek, avundsjuka och sorg. I pjäsen finns Puck, liksom älvkungen Oberon och älvdrottningen Titania. Detta är den enda av Shakespeares pjäser som innehåller ett riktigt äktenskapsgräl, det mellan älvkungen och hans drottning.
Vårens stora konstnärsnamn i utställningsväg blir Ernst Billgren som ställer ut i Luleå konsthall, Kulturens hus. Utställningen har titeln "Ernst Billgren vs Wilhelm von Kröckert". i Kröckert möter Billgren sitt alter ego, men Kröckert är egentligen ingen, bara ett namn som Billgren stigit in bakom till och från. Det blir Billgren från 80-talet och framåt under de båda namnen. Utställningen beskrevs efter vernissagen i Borås konstmuseum som "storslagen och fängslande" och i Luleå är det vernissage den 28 januari.
Havremagasinet: öppnar två utställningar den 11 februari och fortsätter på sin internationella linje med Leah Gordon och Andre Eugene som visar fotografi och skulptur från Haiti. Fotografen Gordon och skulptören André låter sina verk blandas och mötas och char gett utställningen namnet "Chita Tann". Det betyder ”sitta och vänta” och brukas på Haiti som en uppmaning att ta det lugnt, vänta in och närma oss varandra och världen med respekt.
Leah Gordon är bosatt i London och hennes bilder, filmer och installationer utgår ofta från kolonialismens uttryck och verkningar, folkhistoria, klass och religion. André Eugène kommer från Haiti och hans verk har bland annat visats på Grand Palais, Paris, Fowler Museum i Los Angeles och Venedigbiennalen.
Den andra utställningen bär namnet "Metanoia" och det är Yaşam Şaşmazers som ställer ut skulptur. Hon är en turkisk konstnär bosatt i Istanbul och Berlin och hon visar figurer i rörelse, huggna och mejslade ur trä. Först var det barn, nu är figurerna mera vuxna.
Yaşam Şaşmazers verk har visats i Berlin, London, New York, Istanbul och Dubai. Sommaren 2007 medverkade hon i Luleå Art Biennal.
Havremagasinet återkommer också med mera folkkonst och det blir i sommarutställningen som har vernissage den 6 juni. Titeln är "Norrbottnisk folkkonst", en inventering från 1900-talet fram till nu. Utställningen är en uppföljning av Carl Johan De Geer och "Norrbottniska uttryck" som visades på Havremagasinet våren 2013. Den utställningen byggde på konstnären Mats Wikströms egen samling. Nu samarbetar Mats Wikström med Birgitta Lindström och inför utställningen reser de båda runt i Norrbotten för att hitta objekt.
Norrbottensmusiken har ett välfyllt vårprogram. Norrbotten big band får besök av Kurt Rosenwinkel, som turnerat med Gary Burton och hans band. Numer är den skicklige jazzgitarristen bosatt i Berlin men med ständiga återbesök i New York.
Edda Magnason är en annan gäst hos storbandet. Hon slog för några år sedan igenom som en porträttlik Monica Zetterlund i långfilmen "Monica Z", prisades med en Guldbagge och fick beröm för sitt sätt att sjunga och tolka legendarens musik.
Nisse Landgren återkommer med sin röda trombon. Nu fyller han 60 år och hyllas av storbandet med skräddarsydd musik och sceniska överraskningar.
Det blir ett ovanligt möte när Los Angelesduon KNOWER gästspelar med Norrbotten big band. KNOWER bestående av trummisen Louis Cole och sångerskan Genevieve Artadi och deras inspirerande fusion av pop, funk, jazz, electronica och beats.
Detta år är det 50 år sedan the Beatles släppte LP:n "Sgt. Pepper's lonely hearts club band" och i oktober hyllas skivan av Norrbotten big band i ett samarbete med britten Django Bates, en multiinstrumentalist och kompositör. Han gästade Norrbotten också 2013 och då var det en hyllning till Charlie Parker.
Finland firar 100 år som självständig stat och då passar Norrbotten big band att engagera finskan Outi Tarkiainen som huskompositör. det som kallas "composer in residence". Hon föddes i Rovaniemi 1985 och har studerat både jazz och klassisk komposition vid Sibelius-Akademin, i Miami och vid Guildhall School i London.
Outi Tarkiainen har redan jobbat med Norrbotten Big Band vid två tillfällen och 2013 gavs den gemensamma skivan "Into the Woodland Silence" ut.
Litterärt är det sparsamt med Norrbottensförfattare i de etablerade bokförlagens vårkataloger. Undantaget är Alexandra Sundqvist som skrivit biografin "Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt" och som kommer ut i april på Ordfront förlag.
Alexandra Sundqvist är från Boden men numera bosatt i Stockholm. Hon arbetar som kulturjournalist. Biografin över Barbro Hörberg är hennes författardebut.
Barbro Hörberg, född 1932 i Göteborg, var en förnyare som skrev säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. På sina skivor lyfter hon fram berättelser som tidigare varit marginaliserade inom musiken. Hon hann ge ut fem LP-skivor med eget material, däribland Med ögon känsliga för grönt, innan hon gick bort 1976, endast 43 år gammal.