En homage till Horace Engdahl – är det tillåtet? Kan det tänkas passera den politiska korrekthetens grindvakter? Är det risk för eget liv. Är det numera tillåtet att vara bildad fritänkare och ge uttryck för bildning?
Svenska akademiledamoten Horace Engdahl är just nu symbolen för den bildade mannen. Han har åkt på bildningsresa i tv med tecknaren och feministen Liv Strömquist och han har berättat om stora författare, som vi aldrig hört talas om, om stora för oss okända konstnärer och om stor operamusik som vi aldrig hört en aria från.
Dessutom fick vi senast veta att han inte har en aning om det där med Instagram och då blev vi alla så lyckliga över en människa som inte lever i de sociala mediernas värld. Han är kvar i den verkliga.
Att vara bildad ansågs förr fint. Bildning skulle nå alla. Vetenskapsmän åkte ut på bildningsresor, höll föredrag för allmänheten och den fick kunskaper som den inte hade en aning om och som sedan kunde berättas för andra. Den världsberömde astronomen Knut Lundmark från Älvsbyn var en sådan folkbildare, men så kom han också ur folkdjupet och visste betydelsen av kunskap, det som i bred bemärkelse kallas bildning.
Arbetarrörelsen insåg också vikten av kunskap och bildning och grundade Arbetarnas bildningsförbund, ABF. Arbetaren skulle inte bara vara politiskt medveten, hen skulle också vara bildad.
Nu är det inte helt lätt att nå bildning. Sedan är det ju skillnad på bildning och bildning. Allmänbildning är överkomligt, men att snöa in på smala kunskaper inom ett område ger ingen bildning. Nej, kunskaperna ska vara breda för att nå någonstans i närheten av de Horace Engdahlska höjderna.
Om vi läser uppslagsverken så ska en bildad person inte bara vara allmänbildad eller utbildad. Nej, det gäller att också vara kultiverad, alltså själsodlad och civiliserad. Dit når man bara genom högre studier och förkovran i viss litteratur. Vad man ska läsa framgår inte, men det vet säkert Horace Engdahl.
Den som mot förmodan når upp till den Horace Engdahlska nivån måste sedan vara beredd på motstånd. Den som ger uttryck för sin bildning gör det inte ostraffad. Är du en man, som Horace Engdahl, kan du få den nya stämpeln "mansplainer" i pannan, som betyder förnumstig föreläsare för en kvinnlig publik. Under bildningsresan i tv togs tidtagaruren fram. Visst var det väl så att Horace talade längre än Liv? Fast nu var det visst inte så.
Ja, bildad vaffördådå? Det du inte har i huvudet kan du ju få fram i din smarta mobiltelefon. Klicka och fyll din okunskap och du kan göra det i smyg under bordet. Men en bildad kvinna eller man blir du inte, hur mycket du än klickar.