Det går åt rätt håll med maten: palt och rödingsuovas

KIRUNADubbelt stå stort urval, jämfört med förra årets. NSD:s testpatrull har provsmakat ett urval av maten på Kirunafestivalen.

Den sotade laxen med potatissallad var god.

Den sotade laxen med potatissallad var god.

Foto: Hans L. Olofsson

Kultur och Nöje2009-06-27 06:00
Merparten av utbudet i Kiruna består av kött- och fiskstinna anrättningar.
Men åtminstone ett par alternativ var vegetariska och prisvärda. Dock inte alltid aptitliga för ögat, exempelvis plastinpackade sallader. Eller pizza som egentligen inte smakar så mycket.
Vissa matinrättningar verkar ha fastställt ett, i deras tycke, lämpligt pris på maten. Men så är det inte alltid. Möjligen om man vill ha mat som i stort sett passar babymagar, alltså i stort sett saknar kryddning.
Väntan
På andra ställen, ett av de mest centrala, verkade det vara kaos i köket. Att tvingas stå och vänta på sin mat i 30 minuter, trots att inte lunchrusningen satt fart är tråkigt.
Varför har förresten inte palten slagit in sig som festivalmat. Måste vara lätt att hålla varm, framför allt den stekta varianten. Kanske beror det på risken fö den berömda paltkoman.
Kul är det trots allt att vissa serveringar tagit steget och tänker på miljön. Går in för att servera lokalproducerad mat. Det känns helt rätt i tiden!
Bättre utbud
Sammanfattningsvis: utbudet blir bättre och bättre. Även för den som inte vill äta kött.
Att utöka festivalområdet i Kiruna har inneburit att fler fått chansen att bjuda just på sin specialitet, vilket är mycket positivt. Framför allt verkar Piteåborna ha insett hur festivalmat ska lagas.
Bäst i test blev dock suovas med röding.
Souvaskebeb i ekologiskt rieskabröd, 70 kronor
Fin sälta och gott bröd.
Betyg: 4

BBQ Grillklubba, 70 kronor
Ofräsch sallad och lite smaklöst. Inte vidare prisvärt.
Betyg: 1

3 små rätter, 60 kronor
- vårrulle, friterad kyckling och kyckling med ananas

Vårrullen och den friterade kycklingen var god.
Betyg: 3

Nachotallrik, 69 kronor
Ingen höjdare, lite mjäkigt. Behöver mer kryddor. Köttfärs eller kyckling ingår. Välj bort för vegetariskt.
Betyg: 2

Pitepalt, 60 kronor
Välj mellan stekt eller kokt palt. Lingonsylt och riktigt smör till. Mjölk finns att köpa till för en tia.
Betyg: 5
Vegetarisk festivalsallad, 50 kronor
Fräscha grönsaker, tråkiga oliver. Ett plus för rostade solroskärnor och kikärtor. Matig, men lätt festivalmat.
Betyg: 3

Vegetarisk pizzaslice, 39 kronor
Billig bukfylla. Plus för vegetariska alternativ.
Betyg: 2

Sotad lax med potatissllad. 70 kronor
Fräscha grönsaker, men flottig potatissallad. God lax.
Betyg: 3

Souvas med röding, 60 kronor
Fantastiskt god. Generöst med fisk. Snyggt upplagd med fräsch rucolasallad och citron.
Betyg: 5

Oxfilérulle med bearnaisesås, 65 kronor
Gott, men kletigt i slutet då all sås hamnade i botten.
Betyg: 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!