"Det är utmaningarna som lockar"

Det är en torsdag eftermiddag i mitten av oktober. Solen börjar sakta men säkert gå ned under horisonten men ännu har vi några minuter av solljus kvar innan eftermiddagsmörkret lägger sig.

Utmaning. "Man blir modigare, det märktes under girlcamp i maj då man kom till ett ställen som man aldrig klara, men till slut tog alla det, säger Erika Nordin, här med Fredrik Blomqvist.

Utmaning. "Man blir modigare, det märktes under girlcamp i maj då man kom till ett ställen som man aldrig klara, men till slut tog alla det, säger Erika Nordin, här med Fredrik Blomqvist.

Foto: Pär Bäckström

Kultur och Nöje2016-10-22 06:00

Delar av Luleå terrängcykelförening möts upp på Ormberget för att svischa ned för backarna. Föreningen har bara två år på nacken, men har redan 100 medlemmar.

Johanna Myrland är föreningens ordförande och den som tog initiativet till att starta en förening för att samla de intresserade som tidigare varit utspridda i olika sammanslutningar, är nöjd med hur klubben utvecklats.

– Vi såg att det var utspridda klickar där det fanns ett mountainbikeintresse, men det fanns ingen plattform där vi kunde utvecklas tillsammans och få till gemenskapen, så då beslutade vi oss för att starta en förening för att samla ihop oss.

Att få till en gemenskap med andra som har samma intresse kändes viktigt.

– Vi kallar oss Luleås roligaste cykelklubb. Vi fokuserar inte bara på att vi ska träna och svettas tillsammans, utan vi har roligt ihop. Så vi anordnar resor av olika slag, har medlemsfester, föreläsningar, filmkvällar, mekar-kvällar. Vår facebook-sida är väldigt aktiv och är full av inspiration varje dag där man diskuterar och lägger upp filmklipp. I föreningen är vi i dag omkring 100 medlemmar, förra året var vi 50. Gemenskapen är viktig, man får vänner och får nördar ihop sig tillsammans kring ett gemensamt intresse. Att vi också är så olika personer gör också att det blir så kul, vi har medlemmar från allt mellan 15 till 60 år, berättar hon.

Det som lockar är farten och utmaningarna i att klara av ett hinder eller en backe som från början ser helt omöjlig ut.

– Jag blir som barn igen. Man minns ju hur det var om somrarna som barn när man fick vara ute och leka och cykla hela dagarna. Nu får jag göra det igen. Och så får man utvecklas och bli bättre hela tiden.

Cykelturer går både ut till skogs eller till fjälls. Johanna Myrland menar att det också är en stor naturupplevelse som lockar.

– Man får se så mycket mer än om man bara är ute och går, det är det allra bästa. Det blir vad man gör det till, i klubben är vi alla på olika nivåer, men alla har ett stort leende på läpparna.

Robert Malo har hittat tillbaka till sporten efter att ha varit aktiv som tonåring på 90-talet när den hade sin senaste storhetstid.

– Det är trendigt att träna utomhus just nu. Exempelvis är Cykelväskan och Vätternrundan något som befrämjar cykelkulturen väldigt mycket och de växer varje år och något som andra discipliner drar nytta av. Själv började jag om med mountainbike året innan föreningen startade. Det ursprungliga var facebookgruppen Måttsund downhill då vi var några eldsjälar som jobbade för att få till ett downhillspår i Måttsund, berättar han.

Mountainbike

Downhill ­– en gren inom mountainbike som går ut på att cykla nedför ett berg på kortast möjliga tid. Sporten kallas ofta för cyklingens störtlopp, en liknelse till den alpina skidåkningsgrenen. Banorna består av naturliga hinder såsom stenpartier, rotsektioner, feldoserade svängar på gräs. Även byggda ingredienser som hopp, dropp, och doserade kurvor är även vanliga.

Crosscountry En typisk cross country-terräng har minst lika många uppförs- som utförslöpor, men innehåller inga stunt-moment.

Källa: wikipedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!