"Det är en katastrof för bygden"

Beslutet kom som en chock för musiklärarna i Älvsbyn när kommunstyrelsen meddelade att hela musikskolan kommer att läggas ner. "Det är en katastrof för bygden och alla ungdomar som spelar", säger musikläraren Magnus Wiklund.

Foto: HASSE HOLMBERG

Kultur och Nöje2009-05-28 06:00
Älvsbyns kommun står inför hårda sparkrav nästa år. Och i måndags beslutade kommunstyrelsen att en av sparåtgärderna kommer att drabba kulturen. Den 15 juni förväntas kommunfullmäktige klubba igenom ett beslut som innebär att Älvsbyns musikskola läggs ner. På detta hoppas man spara cirka 1,2 miljoner kronor.
- Det är klart att det inte är med lätt hjärta vi gör det här, men ekonomin är tuff just nu. Och då har vi försökt gå igenom de åtgärder som inte ligger under våra lagstadgade uppgifter, säger kommunalråd Bill Nilsson, S.
- Det är en katastrof för bygden och alla ungdomar som spelar, säger Magnus Wiklund.
Han är en av åtta musiklärare som tillsammans delar på 3,5 tjänster inom musikskolan. Utöver detta delar också musiklärarna på ytterligare tid som klasslärare på grundskolans musiklektioner. Konceptet har varit att lärarna accepterar en lägre tjänstgöringsgrad och tjänstgöring på flera olika skolor eftersom man eftersträvat att få så många lärare med olika instrumentalkompetenser som möjligt för att kunna erbjuda eleverna fler valmöjligheter.
Men om kommunstyrelsens förslag går igenom kommer all instrumentalundervisning att upphöra. Därmed också allt ensemblespel.

Istället hoppas kommunstyrelsen att undervisningen ska fortsätta i liten skala på ideell basis. 300 000 kronor ska avsättas som ett stöd till de lärare som frivilligt vill undervisa elever på kvällar och helger.
- Tanken är förstås att få en del att arbeta ideellt, precis som andra jobbar med sina fritidsintressen, säger Bill Nilsson.
Musikläraren Börje Andersson är starkt kritisk till kommunstyrelsens förslag.
- Det känns som att det är det gamla sättet att se på kulturen, att den inte ska få kosta och att det ska vara något man sysslar med bara på fritiden.

Beslutet kan även komma att drabba elever som går på det estetiska gymnasieprogrammet med inriktning musik. De kommer nämligen att ha ytterst begränsade möjligheter till instrumentalundervisning.
- Vi är rädda för att även den utbildningen kommer att falla, säger Magnus Wiklund.
Som det ser ut verkar det bli så att endast en eller 1,5 tjänst som musiklärare kommer att finnas kvar efter nedskärningen. Det är en person som enbart ska fungera som klasslärare i skolorna.
- Vi har länge arbetat på ett sätt där vi blandat musikskoleundervisningen med undervisningen i grundskolan och på så sätt har vi nått de flesta elever, säger Wiklund.
- För en ensam person blir det ingen lätt uppgift att vara klasslärare. Och det kommer också att påverka kvalitén, fortsätter han.
Någon konsekvensanalys av förslaget har ännu inte gjorts.
- Nej, den gör man ofta efter beslut, säger Bill Nilsson.

Dan Johansson på Norrbottensmusiken arbetar med Arctic Jazz Youth Orchestra och spelar också i Norrbotten Big Band.
- Ja, det här är verkligen en katastrof. Det skulle vara hemskt vilken musikskola det än gällde men Älvsbyns är ju en av de som fungerar allra bäst och som vi i storbandet och AYJO samarbetar mest med. Den lärarkår Älvsbyn förfogar över är så otroligt initiativrik och de är också de som tar vara på vad vår verksamhet och våra resurser har att erbjuda bäst.
- Bara en sådan sak som att Älvsbyns musikskola har ett eget storband. Det har ingen annan kommun i Norrbotten.
Petter Sundkvist, konstnärlig ledare för Norrbotten Neo och Norrbottens kammarorkester på Norrbottensmusiken håller med Johansson.
- Älvsbyns musklärare gör stordåd med små resurser, så det här är obegripligt och riktigt sorgligt. Jag hoppas att sista ordet inte är sagt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!