Deras liv – en soptipp

framtiden. En föräldralös pojke, är också hans framtid på den 		jättelika soptippen i Dandora?

framtiden. En föräldralös pojke, är också hans framtid på den jättelika soptippen i Dandora?

Foto: Göran Ström

Kultur och Nöje2014-08-13 03:29

Det kanske började bra. Världsbanken delfinansierade 1977 den nya stadsdelen för att höja bostadsstandarden. Det blev något helt annat. I dag är Dandora Nairobis stora soptipp. En halv miljon människor lever med den och av den, en plats som beskrivs som en av de mest förorenade i världen.

Överkalixfotografen Thord Nilsson besökte Dandora i Kenya i januari i år. Nu ställer han ut bilder från en plats på jorden som förefaller osannolik, nästan overklig.

– Jag vill visa hur det ser ut. Det finns pengar i Kenya och i Nairobi, men inte i Dandora. Det finns väl knappast något annat ställe i världen där människor bokstavligen lever på en soptipp. Det måste vara den största humanistiska mardrömmen i världen, säger han om intrycken av besöket.

Tanken på ett besök föddes av kontakter med en organisation med namnet Globetree. Den började som en teatergrupp men har sedan tio år ägnat sig åt att hjälpa barn till en bättre tillvaro i bland annat Kenya och Nairobi.

Globetrees kunskaper var nödvändiga för ett besök i Dandora.

– När man rör sig i området och på tippen gör man det med risk för eget liv. Vi fick köpa beskydd av kriminella värstingar. I Dandora handlar allt om pengar, det är " money talks" och alla stjäl av varandra, även av nära vänner.

Thord Nilssons visar eländet med sina bilder.

– Man jag vill inte visa det djävligaste eländet. Det är en halv miljon människor som bor kring denna soptipp och många livnär sig på den. De får ihop en till två dollar om dagen genom att sälja det de hittar på tippen. Kriminella grupper tar sig förtur till det värdefullaste, plast och glas. De har delat upp soptippen mellan sig.

På bilderna ser vi smutsen, den giftiga, farliga miljön. Bly, kvicksilver, kadmium och andra tungmetaller blandas med glas, plast och kanyler från sjukhusavfall. Människorna går omkring och rotar i avfallet med bara händerna. Eller så sitter de och väntar på nästa sopbil.

Sopbilarna de kommer från det välbärgade Nairobi med sitt avfall från de högre samhällsklasserna. Det är bara åtta kilometer mellan dessa skilda världar som delas av taggtråd och murar.

– Med utställningen vill jag berätta att man kan göra något för dessa människor, men man måste gå den rätta vägen så att hjälpen kommer fram. Kenya är ett av de mest korrupta länderna i världen, säger Thord Nilsson.

Även om fotografen Thord Nilsson stundtals kände en mättnad av all misär han upplevde, så är målsättningen att återvända.

– Jag vill återvända och följa upp de och berätta om de människor jag först träffade. Om de nu finns kvar. Många dör i unga år.

KONST

Nairobi och Globetree

Nairobi är en av de mest inflytelserika städerna i Afrika. Förenta nationerna har stark representation i Nairobi, och två av dess organ, miljövårdsprogrammet och programmet för boende- och bebyggelsefrågor har sina huvudkontor i Nairobi. Nairobibörsen är en av Afrikas större aktiebörser.

Globträdet, eller Globetree , är en ideell förening som bildades i Stockholm 1982. Barn och ungdomar är Globträdets uppdragsgivare.

1996 tilldelas Globträdet FN-status som UN-DPI (UN Department of Public Information), som är ett samarbetsorgan för icke-statliga organisationer. 1999 fick Globträdet konsultativ status i FN - ECOSOC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!