Den svenska dokusåpan, en samtidsspegel

Nu räcker det inte med att vara snygg eller full - nu måste du vara bra på något för att delta i en dokusåpa. Petter Bengtsson spanar in trender som flytt och trender som kommer. Kort sagt; dokusåpan som opinionsbildare.

Foto:

Kultur och Nöje2008-04-10 00:18
Det råder ingen tvekan om vem som är vårens svenska TV-hjälte: Stavros Louca, matteläraren i succéserien Klass 9A. Han gestikulerar, svettas, förklarar och sprider kunskap bland trötta tonåringar på Johannesskolan i Malmö. Och, som genom ett trollslag, är Stavros även studiogäst i Aktuellt och intervjuad i både Aftonbladet och DN.
Han är som en mer eldfängd version av Ernst Kirchsteiger; förmodligen skulle SVT gärna placera även Stavros i rutan på julafton. Han förkroppsligar den tydligaste dokutrenden just nu: skickliga yrkesmänniskor. På sistone har Klass 9A följts av Barnmorskorna och snart kommer musikersåpan Var fan är mitt band?, där Magnus Uggla letar nya musiker.
Dagens dokusåpor handlar alltså om att man ska kunna något, det räcker inte längre att bara vara snygg, berusad eller naken.

De svenska dokusåporna har sedan starten med Expedition Robinson 1997 genomgått en ryckig och ofta oförutsägbar utveckling. Ett litet urval: strandmobbing och fåniga tävlingar (Robinson, 1997-2005), koskit och paktbråk (Farmen, 2001-2004), tuttblondiner och fylla (Big Brother, 2000-2006), schlager och pojkband (Fame Factory, 2005-2006), dating och lyteskomik (Bonde söker fru, 2006-2007) och nu alltså ett mångkulturellt klassrum i Malmö. Det är en rätt hisnande medial resa.
Den som i framtiden vill förstå det tidiga 2000-talets masskultur kan knappast bortse från dokusåporna. De har under sina peakar lockat miljonpublik - för efter bara något år eller två bli hopplöst otrendiga och ersatta av nya dokuserier. I kulisserna har det Kinneviks-ägda produktionsbolaget Strix Television rört sig och sålt in nya koncept till både SVT och de kommersiella kanalerna. Klass 9A, Villa Medusa, Farmen och Baren är bara några av de serier som bolaget ligger bakom. De är, milt uttryckt, en opinionsbildare i det fördolda.
Frågan är vad som blir nästa steg i utvecklingen. Kanske kan Strix Television hotta upp andra, ännu mer åsidosatta ykeskårer. Kommer vi snart att få stifta bekantskap med Avfalls-Olle, Fonus-Britt och Industri-Lasse? Eller blir det något av de politiska partierna som vågar sig på en okonventionell marknadsföringskampanj i dokuformat?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!