Vi har väntat länge, men nu är den nya tiden här. Hos Brännvalls konditori i Överkalix kan man nu betala med kort. Vi är några som fäller en tår över kontantsamhällets hädanfärd i en av motståndets sista bastioner och som visade en föredömlig uthållighet. Nu finns bara en motståndsficka kvar, Kafé Bygård i Rutvik. Håll ut!
Uthållighet är fint. Vi dricker det kortbetalda kaffet på Brännvalls efter ett besök i Pajala och hos den uthålliga skara kulturarbetare som ser till att Tornedalen har en egen teater. Det är ingen institution med fast anställda och som lever på säkra statsbidrag. Tornedalsteatern är en kombination av yrkesutövande konstnärer och amatörer. Kanske är det rätt, att det ger en förankring i samhället.
Ambition är fint och nödvändigt. Tornedalsteatern har inte bara ambitionen att producera ett ansenligt antal pjäser och föreställningar varje år. Den har också ambitionen att ge utrymme för nyskriven dramatik som speglar Tornedalen på det egna minoritetsspråket.
Sedan räcker det inte bara med ambitionen att släppa fram redan färdigskriven dramatik. Tornedalsteatern lockar fram nya dramatiker. Det görs med kurser och tävlingar. I sommar ger Tornedalsteatern SATU-JÄVLA-HELVETES-MAA, en nyskriven pjäs av Charissa Martinkauppi från Boden. Hon regisserar också föreställningen. Den ges på tre språk, finska, meänkieli och svenska. Charissa Martinkauppi vann 2014 års manustävling för kvinnor och priset år att pjäsen blev årets sommarteater.
Det är dessutom den enda sommarteatern i Norrbotten denna sommar. Institutionen Norrbottensteatern tar semester och för Spionoperan blir det ingen tredje sommar på nya utomhusscenen Kläppteatern i Boden. För att inte den ska stå öde, rycker entusiasterna i Tornedalsteatern ut och ger den trespråkiga sommarföreställningen också i Boden. Tacka för det bodensare genom att besöka föreställningen!
Den gamla fina idealiteten kring Tornedalsteatern behövs i den nya egocentrerade plastkortstiden. Sedan finns där också uthållighet och ambition, egenskaper som behöver spridas. Tänk hur det skulle vara med en Tornedalsteatern i varje kommun, eller åtminstone en i varje älvdal.
Och så mycket kultur för så lite pengar. De allmänna bidragen till Tornedalsteatern var blygsamma 3,7 miljoner kronor under 2013. Två av miljonerna stod staten för, landstinget för bara 720 000 kronor.