Debut rik på ingångar och plötsliga prång

NY BOKKhashayar NaderehvandiVilar i era outtröttliga händerNorstedts

Foto:

Kultur och Nöje2013-05-20 06:00

Alla har väl någon gång varit i ett sammanhang där man ofrivilligt råkat höra hur en människa delger en annan människa en historia om något eller om någon man själv inte har en aning om. Kanske i kön i en livsmedelsaffär, i bussen (där många pratar högt i mobilen som vore de hemma), eller på en tågstation, som för berättarjaget i Khashayar Naderehvandis debutroman Vilar i era outtröttliga händer. I den aktuella romanen handlar det om tjuvlyssning, intensiv sådan, vilket nästan suddar ut det ofrivilliga i händelsen.

Men troligen har ni inte likt berättaren tagit nästa steg och från tjuvlyssnare blivit förföljare av de två i samtal, som här benämns "återberättaren" (hon) och "medresenären" (han). Återberättaren har nämligen i sin tur fått historien berättad av sin frisör, vars bror är återberättarens före detta älskare. Ett enkelt anslag på berättelsen, eller hur?

Nja, intrikat är ordet på poeten Naderehvandis skönlitterära alster som rör sig geografiskt mellan Schwerin, Berlin, Köpenhamn och Sverige. Det handlar mycket om slumpens betydelse i livet. Berättarjaget vill veta mer och drivs smått maniskt att få veta "sanningen", slutet på historien som, tror han, handlar en släkts uppgång och fall.

Det är förstås dömt att misslyckas redan från början, för från sin dåliga position i tågkupén kan han ju bara höra högst 70 procent av samtalets innehåll.

Vilar i era outröttliga händer ställer frågan om hur man berättar historier ur sitt och andras liv. Vad tar man bort och vad lägger man till?

Romanen känns kanske mer som en experimentarena. Den är rik på ingångar och plötsliga prång, och kräver mycket av läsaren. Men språket är fantastiskt, mjukt och följsamt, och utan det hade de många sidospåren varit än svårare att följa. Till exempel frågar berättaren läsaren om han får byta spår på historien nu, och tja, tänkt och gjort befinner vi oss plötsligt i en "svartkrog" Berlin eller på en tågstation i Sören Kirkegaards hemland.

Livets framåtrörelse går i cirklar, nämns i samma andetag som filosofen Nietzsche kommer på tal.

Vart på resan Saul Pakiam, som berättarjaget slutligen kommer ut som, befinner sig är inte helt lätt att få grepp om. Men roligt hade jag ändå när jag läste Khashayar Naderehvandis nya bok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!