de Geer om att tänka till och tänka nytt

NY BOKÄgd - om maktI huvudet på Ulrika Nandra och Carl Johan de GeerCarlssons

Foto:

Kultur och Nöje2013-04-23 06:00

Många konsumenter är medvetna, ändå köper vi mycket utan att på allvar tänka igenom varans ursprung - miljöeffekter, arbetarnas villkor, långa transporter osv.

Vi ställer oss sällan frågan om vår livsstil sker på någon annans bekostnad. Utan att låta vårt samvete tyngas fortsätter vi att konsumera, vi utöver makt och tar inget ansvar för vårt handlande.

Men Ulrika Nandra och Carl Johan de Geer menar i boken Ägd - om makt, att vi måste se oss själva som delar i ett sammanhang om jordens resurser ska räcka till alla och vi ska kunna leva i fred i ett hållbart och tolerant samhälle. Att göra medvetna val kan innebära större förändringar än vi tror. Valet, makten ligger hos konsumenten, så det gäller att se och undersöka makten i sig själv.

Boken tog sin början i och med att de Geer under en inspelningspaus av tv-programmet "På spåret" kom på sig själv med att ägna sig åt härskartekniker i köket för att ha full koll där. Det ledde först till samtal om makt som sen i sin tur ledde till boken.

Vi tror inte vi har makten att förändra, men det gäller att bryta bilden av var makten finns, hävdar Nandra och tar diskussionen om ett hållbart samhälle ett steg till. Hon inkluderar oss alla i den.

När vi talar om makt tänker vi oss den uppifrån och ner, men maktrelationer finns överallt och pågår hela tiden. Rädsla, hunger och bekräftelse är bara några av många maktverktyg. Diskussionen om makt leder automatiskt vidare till frågor om rasism, pengar, arbete, livsstilar. Om detta resonerar Nandra också och poängterar hur mycket känslorna styr våra beslut och behov.

Boken är upplagd så att hon och de Geer skriver vartannat kapitel, men utifrån helt olika perspektiv. Nandra är teoretikern och lutar sig mot filosofen Michel Foucault och sociologen Pierre Bourdieu, medan de Geer är mer jordnära i sina texter och utgår från sitt eget liv, fantasier och vardag.

Nandra visar på hur man kan se på makt och hur samhället är byggt på maktrelationer som leder till ojämlikhet och intolerans. Boken är därför en viktig påminnelse om hur världsordningen ser ut idag och det är intressant att följa hennes engagerande resonemang även om jag också är skeptisk. För att rädda den här sjunkande skutan som underblåser exploatering, ojämlikhet och utanförskap räcker det inte med att ändra sitt maktmönster, för det krävs också en medveten ansvarstagande politik och en annan ekonomisk ordning.

Det är Nandra som drar det tunga lasset i Ägd - om makt, som är kompakt läsning. Därför fungerar de Geers avsnitt mest som korta, lättsamma avbrott i textmassan. Men båda vill mana oss till att tänka till, tänka nytt och ifrågasätta invanda föreställningar för att förstå att vi är en del av något större och att våra små beslut kan vara viktiga även för andra. För det krävs att man ser sig själv och sin plats i systemet utifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!