De fångar stadens ljus
Luleå har präglats av järnverket och stålindustrin. I utställningen Järnet och stadens ljus ger fotografen Ulf B Jonsson och konstnären Lennart Holmbom sin personliga bild av staden.
Foto:
Men det är lite kris när NSD tittar in i utställningshallen under torsdagen. Jonsson har legat däckad i en praktförkylning och arbetsschemat är pressat inför utställningen som öppnar i dag.
Men det är kanske symptomatiskt för projekt som dessa. Det går aldrig lika smärtfritt som man tänkt sig.
- Vi sökte pengar från olika håll för att kunna göra projektet, men fick bara hälften. Vi har fått pengar från bland annat landstinget, men så kom finanskrisen och det blev svårt att få några pengar från näringslivet, säger Ulf B Jonsson.
Men det hindrade inte duon.
I stället grävde de ett djupt hål i sina egna fickor för att kunna slutföra projektet.
- Vi är inga administratörer som är bra på att söka pengar och vi fick bland annat nej från länsstyrelsen. Men vi bestämde oss för att göra det ändå, säger Lennart Holmbom som gissar att han satsat 150 000 kronor ur egen ficka på Järnet och stadens ljus.
- Från början hade vi tänkt göra ett brett projekt. Vi ville få igång folk att göra sina bilder av Luleå och rikta oss till skolorna. Men vi fick begränsa oss en del när vi inte fick så mycket pengar som vi hoppats på, säger Holmbom.
Men ett projekt man brinner för släpper man inte bara så där. Och när man pratar med Jonsson och Holmbom märks det att det är intresset för ljuset som fört dem samman och som är drivkraften i samtalet.
- Jag och Lennart har alltid pratat bilder och började fundera på att göra ett projekt ihop. Valet föll på Luleå, för det är den miljö vi har närmast oss. Och järnet har präglat staden, så för mig har det blivit många bilder från Edeforsgatan och Svartöstaden. Det har blivit en hel del miljöskildringar på de områden som präglats av järnverket. Sen har ju Luleå en fantastisk årscykel, säger Holmbom.
Även Ulf B Jonssons bilder har präglats av en slags "gräv där du står"-mentalitet och en bildsvit är fotograferad från hans köksfönster på Tunastigen.
- Jag har inte letat efter det som är vackert. Men jag har sökt ett intressant ljus, säger Jonsson och visar en bild på isvägen utanför Norrbottensteatern som tagits en sen och lite ruggig vårvinterdag.
- Ljuset är viktigt för mig som fotograf och jag och Lennart pratar mycket om det. Inte minst sedan jag började skriva ut giclée-bilder åt honom, säger Jonsson.
Under utställningsperioden kommer de båda att finnas i utställningslokalen och arbeta. Holmbom kommer att arbeta med en stor målning och Jonsson kommer att fotografera.
- Det är kul att möta sin publik på det sättet. Det är också en del av den pedagogiska tanken i projektet. Jag provade det för några år sedan och hade många intressanta samtal, säger Holmbom.
Ulf B Jonsson har dock inte riktigt samma erfarenhet, även om han ser fram emot att träffa sin publik.
- Jag tror att målare får mer intressanta samtal om bilder. Fotografer drar ofta till sig sådana som vill diskutera hur många pixlar det är i kameran. Själv är jag mer intresserad av bilden och för mig är den bästa fotografen Rembrandt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!